Необходима е много светлина, почвата да е пропусклива

Кой е първият представител, за който се сещате, когато стане дума за фикуси? Бенджамин? Еластика? Лирата? Или може би сладките смокини? Не, не сме се объркали понятията. Смокинята също е фикус. Продължете да четете, за да научите повече.

Има много растения, които успешно и без много усилия можем да отглеждаме в домашни условия или на работното място. Но може би няма по-внушителни от фикусите. Всъщност, те наброяват около 850-900 различни вида от семейство Черничеви (Moraceae). Повечето представители са разпространени естествено по тропиците, а едва няколко в умерените зони. И да, един от тях е смокинята.

Екзотичните фикуси са перфектният зелен приятел за всеки дом и офис.

Има храсти, лиани или цели дървета. Има зелени, има и шарени. Има грамади, има и джудженца. В основни линии, какъвто и фикус да притежавате, той се отглежда доста лесно.

Основни аспекти в това отношение са светлината, почвата и резитбите.

Необходима е много светлина. Тя донякъде отговаря за развномерното облистване на короната, затова се препоръчва периодично завъртане на растението. Със слънчевите лъчи обаче трябва да се внимава.

Почвата да бъде пропусклива, а самата саксия да има много дренажни отвори, за да не се задържа излишна вода. През топлите месеци една поливка седмично е достатъчна, а през студените нуждата от вода е още по-малка. Влажността на въздуха е важна за листата.
Резитби се правят през пролетта или зимата. Те поддържат растението във форма, а и стимулират разклоняване и облистване.

Свещената смокиня расте бързо 

Ficus religiosa е изумително растение, което в естествена среда започва живота си като епифит. То се настанява върху друго дърво и започва да развива корени, които достигат до земята. С времето те заякват и поемат тежестта и нормалните си функции. Дървото гостоприемник бива задушено в силната прегръдка на фикуса.

Свещената смокиня се свързва с Буда, а орнаментната й стойност се дължи основно на листата. Формата им е сърцевидна, а шарката – характерна. Растението е приспособено към контейнерно отглеждане. Предпочита топли и слънчеви помещения.

Обикновена може и в дома 

Ficus carica или обикновената смокиня се чувства най-добре навън в топлите райони на страната ни. По високите части и в по-студените зони често измръзва до нивото на почвата или не образува плодове. Има сортове, които се справят със зимните условия без укритие, но има и такива, които се нуждаят от защита.

Смокинята спокойно може да се отглежда и в контейнер като декоративно растение. В такъв случай се избират компактни сортове.
Важно условие за благоденствието на растението е продължителното слънчево огряване.

Жен шен или ...? 

Най-често Ficus microcarpa се предлага в търговската мрежа под формата на бонсай. Удебеленият ствол добавя нотка загадъчност, а присадката отгоре носи прости, но лъскави листа. Функциите на компактното растение не отсъпват на големите му събратя.

Макрокарпа е чудесно допълнение за дома и офиса. Предпочита топли помещения и висока въздушна влажност. Понася отлично резитби за оформяне. а Пресаждане се налага всяка година. Като бонсай трябва да се прави и резитба на кореновата система.