Маринованите гъби винаги са добре дошли на трапезата. Те са чудесно допълнение към салати, супи и топли основни ястия.
Важно да се знае, че гъбите са много капризни при консервирането. Ако направите грешка, продуктът ще бъде съсипан. Ето защо припомняме правилата и тънкостите при мариноването на гъби за зимата.

Сортиране и накисване

Мариноването на гъбите е продължителен и трудоемък процес. Условно може да се раздели на три етапа. На първо място, гъбите, които сте събрали в гората или сте купили в магазина, трябва да се сортират и старателно да се измият. Изхвърлете червивите и загнили гъби. След това събраната реколта се сортира по размер и вид. Различните видове гъби имат различен вкус и, което е по-важно, по различен начин се приготвят.

Ако гъбите са силно замърсени, накиснете ги в леко подсолена вода за поне половин час. След това ги изплакнете обилно с течаща вода. Подредете ги внимателно на кухненския плот. На някои от гъбите трябва да им се изрежат основата на пънчетата, при други се отстранява ципата на гугличката, големите трябва да се нарязват на няколко части.

Методи на варене

Сварете измитите и обелени гъби. Това се прави по два начина: в подсолена вода или в марината. В първия случай гъбите се поставят в емайлиран съд със студена вода и се добавят 50 г сол и 2 г лимонена киселина на литър течност. Оставете гъбите да заврат на силен огън, като непрекъснато отстранявате пяната, след това намалете котлона до средна степен. Времето за приготвяне за различните видове варира от 15 до 30 минути. Ако се съмнявате, лесно можете да определите степента на готовност - сварените гъби потъват на дъното.

Готвенето в марината е малко по-трудно. Първо гъбите се варят във вода по метода, описан по-горе, но се държат във вода 2-3 минути.
Внимание! Задължително с добавяне на сол и лимонена киселина - това е един вид защита срещу ботулизъм.

След това гъбите се прехвърлят във врящата марината и се варят на умерен огън в продължение на 20 минути. Понякога сварените гъби се редят директно в буркани, заливат се с гореща марината и се стерилизират.

Тънкостите на мариноването

Можете да преминете към мариноването. Изборът на съставки за маринатата зависи от вкусовите ви предпочитания. В класическата рецепта към 1 литър вода се добавят 1-2 супени лъжици едра сол, 1 суп. лъж. захар или малко по-малко и от 50 до 100 мл 9%-ен оцет. Повечето домакини смятат, че това е напълно достатъчно.

Прекалено силните, с натрапчив аромат подправки могат да „засенчат“ вкуса на гъбите, така че ги добавяйте внимателно. Дафинов лист, черен пипер, бахар, чесън, хрян, синапено семе, карамфил - изберете каквото пожелае сърцето ви. Някои рецепти включват кориандър, чили и канела.

Ако ще съхранявате заготовките по-продължително време, трябва да увеличите количеството оцет, да добавите 50-60 мл растително масло и да сте сигурни, че сте стерилизирали добре бурканите.

Бурканите и капачките се изплакват в гореща вода с помощта на препарат за миене на съдове или сода за хляб. За маринованите гъби можете да използвате метални капаци. Оцетът предпазва продукта от токсичната инфекция (ботулизъм). Пластмасови и стъклени капачки с уплътнение също могат да се използват. Те са дишащи и предотвратят развитието на опасните спори. В този случай обаче срокът на съхранение е по-кратък. За маринованите гъби той е не повече от година.

Обикновени пънчушки 
Поставете 3 кг от предварително подготвените гъби в тенджера и сипете студена вода. Добавете 1 супена лъжица сол и варете около половин час от момента на завирането. Не забравяйте да отстранявате пяната. Прибавете 2-3 съцветия копър, 3-4 дафинови листа и по 2 ч.л. синапено семе и бахар на зърна. Прехвърлете гъбите в гевгир и изплакнете с преварена вода.
За маринатата кипнете вода. На литър течност се добавят 2 суп. лъж. захар, 1 суп. Лъж. сол, 2 дафинови листа и съцветие от копър. Оставете сместа на ври 5 минути и след това добавете 5 суп. лъж. Оцет. Не забравяйте да извадите дафиновия лист. Залейте гъбите в бурканите с горещата марината и затворете плътно с капаците.

Ароматен пачи крак 

Поставете 1 кг белени и измити гъби в голяма тенджера с вода. Добавете 1 суп. Лъж. сол с връх и щипка лимонена киселина. Варете до омекване на гъбите.

В емайлирана тенджера с вода разтворете 2 чаени лъжички сол и 4 ч.лъж. захар. Изчакайте да заври и добавете сварените гъби. Прибавете нарязана на ситно глава чесън, 8-10 зърна бахар, 3-4 зърна карамфил, 2-3 дафинови листа. Оставете гъбите в пикантната вряща смес за 10 минути, след което добавете 50 мл растително масло и 6-7 суп. Лъж. оцет. Прехвърлете гъбите в буркани и залейте с марината, след като сте отстранили дафиновите листа. Затворете бурканите с пластмасови капаци и поставете на хладно тъмно място.

Бързо приготвени печурки 

Печурките са много вкусни мариновани. Предлагаме ви да опитате рецепта за бързо приготвяне.

В тенджера с вода налейте 50 мл слънчогледово олио. Добавете 3 едро нарязани скилидки чесън, 2 дафинови листа, по 1 чаена лъжичка захар и сол, 8-10 зърна черен пипер, 2 суп. лъж. 9%-ен оцет.
Поставете 500 г почистени и измити гъби в пикантната марината и изчакайте да заври. Оставете на умерен огън за около 5 минути и дръпнете от котлона, за да се поохладят. Водата едва трябва да покрива гъбите. Ако не е достатъчно, не е нужно да добавяте нищо - по време приготвянето гъбите ще пуснат собствен сок.
Прехвърлете ги в буркан и допълнете с марината. Затворете с капаците. Ако желаете, можете да сервирате гъбите направо, като ги поръсите със ситно нарязан лук.