Според нашия консултант д-р инж.техн. Николай Бакалов дестилацията като метод за повишаване на алкохолното съдържание на течности е известна от преди повече от 5000 години, но в продължение на хиляди години този метод е използуван главно за производство на лекарства и парфюми.
Дестилацията на плодови каши и вина за производство на ракии в домашни условия е много важен етап от производството на ракия и включва два основни аспекта.
Какви биват апаратите
При производството за лична консумация се използуват апарати с периодично действие, които в зависимост от своята конструкция се разделят на два вида: за еднократна или за двукратна дестилация.
Те се изработват основно от мед, защото медта притежава каталитични свойства и предизвиква химически процеси, които повишават качеството на ракията.
Oбясняваме подробно изискванията за тях.
За еднократна
За тази дестилация казанът няма дефлегматор
Този апарат представлява обикновен дестилационен казан, на който вместо въздушен дефлегматор е поставена дестилационна колона с три до осем дестилационни тарелки.
В дестилационната колона се повишава алкохолното съдържание на парите и не е необходимо да се прави повторна дестилация.
Чрез повишаване на броя на тарелките се увеличава и алкохолното съдържание на парите и могат да се произвеждат по-изчистени дестилати с по-високо алкохолно съдържание
Върху дестилационната колона се поставя дефлегматор пълен с вода, където се охлаждат по-трудно летливите пари, които се връщат в колоната и така се повишава алкохолното съдържание на дестилата. По този начин могат да се произвеждат дестилати с високо алкохолно съдържание до 86 градуса алкохол.
След дефлегматора алкохолните пари също постъпват в охладител, който може да бъде при по-малките казани серпентина, а при по-големите е кожухотръбен тип.
Предимствата на дестилационен апарат за еднократна дестилация е, че може да се получи дестилат с високо качество и високо алкохолно съдържание чрез само една дестилация.

Количеството на патоките е 2 до 2,5 пъти по-малко като алкохолно съдържание в сравнение с апарата за двукратна дестилация.
Този тип апарат може да се автоматизира, при което разходът на вода рязко пада и се подобрява качеството на дестилата.
Въвеждането на дестилационна колона повишава цената на дестилационния апарат с 30 до 40%.
За двукратна
Какво трябва да съдържат тези казани
Те са от най-стария тип. Състоят се от дестилационен казан, който представлява вертикален цилиндричен съд с плоско дъно.
Тъй като дъното се загрява най често с огън, то трябва да бъде 2-3 пъти по-дебело от цилиндричната част на съда.
При по-големите казани на дъното се монтира кран за източване. Върху казана се монтира капак с широк отвор в горната част. Най-добре е казанът да се свърже с капака чрез болт и гайка, между които е поставено уплътнение, което гарантира да не се губят алкохолни пари.
Методът за свързване с тесто не е надежден защото в казана при дестилацията се получава налягане, по-високо от атмосферното и при силно кипене на течността, капакът може да се отдели от казана и да причини голяма загуба на алкохол.
Върху капака се монтира разширителен съд, който наричаме въздушен дефлегматор или шлем - във вид на сфера или круша с обем 2 до 5% от полезната вместимост на казана.
Целта на този въздушен дефлегматор е да отстрани по-трудно летливите от етиловия алкохол примеси, основно висши алкохоли, които се връщат обратно в казана.
За сведение висшите алкохоли и висшите естери придават на ракията неприятен маслен привкус - те се наричат още "фузелови масла".
Метиловият и етиловият алкохол образуват при дестилацията неразделно кипяща смес.
Въздушният дефлегматор се свързва с охладителя чрез медна тръба, на която някои поставят в долната й част отвор, свързан с малък съд, в който се събират трудно летливите фракции. Тази тръба играе ролята също на въздушен дефлегматор и затова тя трябва да бъде леко наклонена, за да се връщат кондензираните пари в казана.
Охладителят е метален съд, най-често железен, в който е поставена медна тръба под форма на серпентина, в която се движат алкохолните пари.
Охладителят се пълни с вода от долната част, а топлата вода изтича през най-горната част. Алкохолните пари се охлаждат от водата и се стичат надолу по медната серпентина, откъдето постъпват в т.н. "барета", където е поставен спиртомер, за да се определя алкохолното съдържание на дестилата и да се отделят отделните фракции: първоток, дестилат и патоки.
Апаратът се нарича "за двукратна дестилация", защото, за да се подобри качеството на ракията се прави първа дестилация без фракциониране, получения дестилат се разрежда с вода и се дестилира с отделяне на фракции.
Коментари