7 лесни рецепти за горещите дни

Когато е горещо, запотените стъклени кани със студени напитки заемат все повече място в хладилника. Ръцете сами се протягат към тях, за да утолят жаждата и да ни ободрят. Най-добрият съюзник на всяка напитка е свежата ароматна мента...

Предлагаме ви няколко рецепти за напитки с тази лятна свежа и ободряваща съставка.

И нещо полезно и интересно от нас: Преди да използвате мента, трябва да я „изплашите"! С други думи, да освободите етеричните масла. За да направите това, можете да размачката листата мента в дланите си или да я намачкате с точилка. Веднага ще усетите уникалния аромат на мента. Този трик е полезен при приготвянето на всички напитки.

Освежаваща напитка с джинджифил и лайм 

Комбинацията от цитрус и джинджифил отлично ободрява. Предлагаме ви да приготвите освежаваща джинджифилова напитка с мента на тази база. Тя не само охлажда и тонизира, но и извлича токсините от организма, като в същото време подобрява метаболизма. Регулирайте сами количеството мед. Можете да го замените със захар или захарен сироп.

Продукти: 1 връзка прясна мента, 2 лайма, 40-50 г джинджифил, 2 л вода, 150 г мед.

Приготвяне: Нарежете джинджифила на тънки филийки, поставете го в тенджера, добавете листата от мента, залейте с 1 чаша вода и варете около 3 минути. През това време изстискайте сока от лайма. Прецедете и охладете запарката от мента и джинджифил.
В голяма кана поставете кубчета, добавете охладената запарка, сока от лайм и мед и допълнете с вода. Можете да вземете газирана. Разбъркайте напитката с дълга коктейлна лъжица или бамбукова пръчка.

С киви и боровинки 

Още една вкусна напитка с мента за горещ ден. Предимството е, че не е необходимо да приготвяте сиропа предварително – всичко се смесва в самата кана. Може да бъде алтернатива на алкохолното мохито с лимон и мента, което ще споменем по-долу.

Продукти: 2 киви, шепа боровинки, 1/2 лимон, връзка мента, 1,5 л. вода, захар - на вкус.

Приготвяне: Поставете обеленото киви, захарта и листата мента в купата на блендер и разбийте. Прехвърлете полученото пюре в кана (ако искате да се отървете от дребните семки на кивито, претрийте през сито), налейте сока от половин лимон, добавете боровинки (можете да използвате пресни или замразени) и допълнете с вода. Разбъркайте. Може да прецедите преди сервиране. Сервирайте напитката с лед.

Млечен шейк 

Един сладоледен коктейл може да замени цял десерт. Препоръчваме ви да използвате сладолед с вкус на ванилия или шам фъстък като основа, а сладоледът с шоколадови парченца ще направи коктейла още по-вкусен!

Продукти: 200 г сладолед, 150 мл прясно мляко, 1 банан, 2 стръка прясна мента, 1/2 черен шоколад, 2-3 капки зелен хранителен оцветител.

Приготвяне: Поставете банана и листата от мента в купата на блендер и пасирайте до гладкост. Добавете сладоледа и сипете малко студено мляко. Ако използвате хранителни оцветители, капнете няколко капки в купата на блендера - коктейлът ще бъде по-впечатляващ.

Разтопете шоколада в микровълнова или на водна баня. С помощта на лъжица го разпределете по ръба на коктейлните чаши. Ако не искате да използвате декор, пропуснете тази стъпка.

Налейте ментовия коктейл в чаши и му се насладете.

Домашна лимонада 

За да я приготвите, имате нужда само от 3 съставки, като не броим водата. След 15 минути можете да се насладите на вкусна студена напитка. Приготвянето на освежаващи лимонади у дома е бързо и лесно! Към ментата можете да добавите малко естрагон, листа от касис или маточина.

Продукти: 2 лимона, връзка мента, 2-3 суп. лъж. захар, 1,5 л вода.

Приготвяне: Нарежете лимоните с кората на малки кубчета и ги сложете в дълбока купа. Добавете нарязаната мента и добавете захарта. Разбъркайте и оставете за 10 минути да си пусне сока. Сипете водата и разбъркайте.

Лимонадата се прецежда и се налива в охладена кана. Налейте в чаши и украсете с листа мента. Напитката изисква много лед, затова препоръчваме да я охладите предварително.

Марокански зелен чай 

Зеленият чай утолява най-добре жаждата, казват лекарите. Богат е на микроелементи и дъбилни вещества, има стягащо действие, което улеснява понасянето на жегите. Най-полезно е чаят да се пие топъл. По този начин ценните компоненти се усвояват по-добре и жаждата преминава по-бързо. Студената напитка обаче няма да загуби своите лечебни свойства. Опитайте оригиналната рецепта за марокански чай от мента и се убедете сами.

Продукти: 30 г прясна мента, 1,5 л вода, 1 ч. лъж. зелен чай на листа, 1 пръчка канела, 1 зърно звездовиден анасон, 1 суп. лъж. кедрови ядки, 1/2 лайм, мед на вкус.

Приготвене: Отделете листата от мента от клончетата, поставете ги в малка тенджера, добавете чая и покрийте с вода. Оставете за 2-3 минути.

Налейте гореща вода в чайник, добавете канелата, звездовидния анасон, ядките, лайма, нарязан на филийки, и налейте запарения чай. Варете 2 минути. Разсипете в чаши и във всяка добавете стръкче мента. Мароканският чай трябва да има много мента!
Сервирайте напитката със захар, мед и сушени плодове.

Мохито с лимон и мента: бърза рецепта 

Нека приготвим популярен алкохолен коктейл: можете да го пиете като аперитив или да завършите летния обяд с него.

Освежаващият вкус на напитката е високо оценен от Ърнест Хемингуей. Говорим за мохито, разбира се! Ментовият коктейл, направен с бял ром, е вечна класика. Вместо лимон можете да вземете лайм. Тогава напитката ще придобие характерна горчивина.

Продукти: лимон, няколко стръка прясна мента, 40 мл бял ром, 2 ч. лъж. тръстикова захар, 120 мл тоник или сода, кубчета лед.

Приготвяне: На дъното на чашата поставете захар, листенца мента и резен лимон. Намачкайте леко с малко чукало или преса. Добавете лед. Налейте рома, след това тоника или содата. Разбъркайте с коктейлна лъжица.
Гарнирайте с лимон и мента.

Компот от цариградско грозде 

Тази напитка може да се пие не само прясно приготвена, но и да си я консервирате за зимата. За целта ще ви трябват буркани с винтови капачки. В студеното време цариградското грозде с мента ще ви напомня за лятото, за безгрижни горещи дни. Нека заедно приготвим освежаващ компот с лека киселинка.

Продукти: 450 г цариградско грозде, 3-4 стръка мента, 3 л вода, 120-150 г захар.

Приготвяне: Стерилизирайте бурканите. Набодете на няколко места всяко зърно от цариградското грозде с клечка за зъби. Отстранете дръжките. Накъсайте листата на ментата от стъблото. Наредете цариградскотко грозде и ментата в бурканите, Залейте ги с гореща вода и оставете за 20 минути, като покриете с капак.
Излейте водата от бурканите в тенджера, добавете захарта и оставете на котлона, докато захарта се разтвори напълно. Сипете сиропа обратно в бурканите и затворете. Обърнете бурканите с капачките надолу, покрийте с топла кърпа и оставете на стайна температура, докато изстинат.