Какво можем да постигнем с превантивни пръскания срещу най-опасните зарази и неприятели

За съжаление по лозите, които цъфтят и зреят сега през вегетацията, има немалко болести и вредители, и дори най-устойчивите сортове често са изложени на тях.

Да припомним кои са най-опасните, тръгващи като заплаха от пролетта, които чак до късно лято могат сериозно да развалят настроението ни като посегнат на реколтата.

Сивото гниене е гъбно заболяване, което не засяга само многогодишната дървесина. То може бързо да унищожи голяма част от гроздето.
Болестта особено често атакува лозите и асмите, които не са получили добра резитба и са прекалено зашумени.

Маната е болестта, която е стара познайница, и която може би е най-опасната от лозовите болести, и най-агресивна през дъждовните сезони.
Първо, по листата се образуват мазни петна, след това целият храст почти се покрива с бял цвят от белия налеп. В резултат на това всички засегнати части на растението могат да некротират и изсъхнат.
Най-проблемните сортове изискват няколко превантивни пръскания на сезон.

----

Оидиумът (брашнеста мана) прилича на пепелен налеп върху листата, летораслите и плодовете. Най-често се появява по силно сгъстени лози. За щастие превантивното пръскане помага срещу появата на този бич.

Антракнозата се появява във вид на светлокафяви петна по всички части на лозницата, с изключение на старите леторасли.

Мерките за контрол са подобни на тези, които се взимат в случаи на мана.

Най-опасните вредители по гроздето

Филоксерата е много малко насекомо, което на външен вид наподобява листни въшки. Живее в повърхностните слоеве на почвата, изсмуква соковете от корените. Също така причинява появата на гъби и бактерии в засегнатите области, които могат бързо да унищожат храста. Филоксерата е пример за вредител, който е изключително труден за контрол.

Мраморният бръмбар е доста голям кафяв бръмбар (дълъг до 30 мм). Ларвите му увреждат корените на дълбочина до 3 метра и умират по време на механично и химическо обработване на почвата.
Гроздовият молец е малка синьо-зелена пеперуда, чиито гъсеници увреждат пъпките, а след това и листата. Както пеперудата, така и гъсениците, чието размножаване се ускорява във влажен сезон, се унищожават със специални препарати. Гъсениците му увреждат както пъпките, така и плодовете; мерки за борба с него се взимат чрез пръскане.

По този начин става ясно, че основното нещо в борбата срещу болестите и отчасти с вредителите е поддържането на лозите и асмите в добро здравословно състояние – чисти, с привързани леторасли, проветрени и добе изрязани.

Също и с навреме извършени летни зелени операции.

Избягването на излишна влага също допринася за устойчивост на лозето.

За повечето съвременни сортове са достатъчни 1-2 превантивни пръскания в началото на пролетта. И само в случай на развитие на болести е необходимо да се използват мощни химически препарати – фунгициди, а срещу неприятелите – инсектициди, срещу акарите пък – акарициди.

Във влажни периоди, като сегашния, е доста трудно на лозарите да се справят без химия.
Но все пак за тези, читатели, които желаят в дворното си лозарство и на вилното място да не я използват, в следващия брой ще обясним какви най-различни стари рецепти могат да приложат.

Маната много често е фатална и винаги силно отслабва лозите
Маната много често е фатална и винаги силно отслабва лозите
Оидиумът лишава производителя от лъвския пай от реколтата
Оидиумът лишава производителя от лъвския пай от реколтата
Антракнозата не е летална, но е най-добре да се избягва
Антракнозата не е летална, но е най-добре да се избягва
Филоксера атакува главно корените, но не подминава и листата
Филоксера атакува главно корените, но не подминава и листата
Мраморният бръмбар уврежда корените на голяма дълбочина
Мраморният бръмбар уврежда корените на голяма дълбочина
Гроздовият молец не подминава нито листата, нито плодовете
Гроздовият молец не подминава нито листата, нито плодовете