Първите топли дни неудържимо ни привличат и щастливците, които имат къщи в провинцията бързат натам. Предстоят месеци упорита работа в очакване на добра реколта от плодове и зеленчуци. Но лятното меню не е за пренебрегване - сезонът е чудесно време за свежи салати и ястия на скара.
След няколко седмици слънце по лехите вече са се появили сочни зеленийки. А това означава, че можете да си организирате празник на „първата зеленина“. Нарежете маруля, спанак, копър, магданоз, добавете краставици и овкусете със кисело мляко или сметана, подправете със сол, черен пипер и чесън - ще получите здравословна и вкусна салата.
Може да си направите салата от коприва, докато е още млада и сочна. Не забравяйте да залеете набраните свежи връхчета с гореща вода и да ги подсушите. Добавете всякакви зелени подправки, които са ви под ръка, както и няколко сварени яйца. Подправете със сметана, сол и черен пипер.
Копър, магданоз, лук и други зеленийки могат да са страхотна основа за сандвичи. Добавете извара и малко сметана, разбийте до гладкост, подправете и здравословната закуска е готова.
Пролетна салата с репички, краставици, билки е богат източник на витамини – подправете със зехтин, поръсете с оцет или лимонов сок.
Летният сезон започва и бързите и лесни ястия за заети градинари са по-актуални от всякога.
Предлагаме няколко идеи за лесни хапки „на крак“, които можете да приготвите
0 зеленчуци на скара (тиквички, чушки или гъби) - мариновайте, сложете на решетка и печете до златисто;
0 закуски в питка хляб (зеленчуци, сирене, месо) - изберете любимите си гарнитури, завийте в арабска питка и запечете на тиган или скара;
0 сандвичите са чудесна алтернатива на ястията от лаваш. Могат да се приготвят с всякакъв пълнеж и да се запекат на решетка до вкусна коричка.
Рецептите могат да бъдат не само прости и бързи, но и много оригинални. Ако класическият кебап и зеленчуците на скара са малко скучни, ето ви нови идеи!
Паста от пресен чесън
За лека закуска можете да направите обикновена намазка за сандвич, стига да имате под ръка блендер.
Съставки: 100 г пресен чесън (пера), 100 г масло, сол, захар и лимонов сок на вкус.
Приготвяне: Измийте перата чесън, подсушете, отрежете краищата. Сложете в блендера и леко пасирайте. Добавете сол, малко захар и лимонов сок. Сложете мекото масло и разбийте до получаването на хомогенна смес. Закуската е готова!
Свински ребра
Невероятно сочни и пикантни, ребрата са чудесна алтернатива на барбекюто, особено когато се приготвят по американски.
Съставки: 1 кг свински ребра, 100 г кетчуп, 2 супени лъжици кафява захар, 2 суп. лъж. ябълков оцет, 3-4 скилидки чесън, 100 г ябълков сок, глава лук, сол, черен пипер, чили, кориандър - на вкус.
Приготвяне: Обелете и нарежете на ситно лука, почистете и наситнете чесъна. Смесете всички съставки в дълбока купа. Оваляйте измитите ребра в сместа, уверете се, че пастата е покрила месото навсякъде и оставете да се маринова за една нощ.
Увийте ребрата плътно във фолио и ги поставете на скарата. Печете около 50 минути, като обръщате на всеки 10 минути. Дръпнете месото от огъня, внимателно отстранете фолиото и върнете ребрата върху решетка. Намажете с останалата марината и запечете до хрупкава коричка.
Рибни котлети на скара
Рибата е чудесна алтернатива на свинското месо. Котлетите от шаран или щука са с много нежно месо, а леката марината не нарушава вкуса на рибата, а само го допълва.
Съставки: 4 рибни котлета – шаран, щука или др., 20 г растително масло, 1/3 лимон, сол, черен пипер и зелени подправки на вкус.
Приготвяне: Измийте рибата, подсушете я и я сложете в дълбока купа. Добавете олиото, лимонов сок, сол и черен пипер на вкус и малко нарязани зеленийки. Разбъркайте и оставете за половин час. Сложете на скарата и печете до златистокафяво.
Пица
Ако си мислите, че пицата не може да се приготвя на вилата, тогава се лъжете. Можете да я приготвите лесно и просто, а продуктите за отгоре да избирате според това, което има в хладилника.
Съставки: 300 г тесто или основа за пица, 100 г наденица или салам, 100 г гъби, 1 домат, 100 г твърдо сирене или кашкавал, 3-4 суп. лъж. доматен сос, подправки на вкус.
Приготвяне: Разточете тестото и го поставете в чиния или тавичка за пица. Намажете със сос, поръсете с подправки. Наредете отгоре салама, гъбите и домата, нарязани на тънки филийки. Поръсете с настърган кашкавал. Поставете върху решетката на скарата и печете до златисто. Ако основата се опече по-бързо, преди кашкавалът да се е разтопил, покрийте пицата с фолио за няколко минути.
Зелен фасул с лимон
Всички сме свикнали с традиционните зеленчуци на скара – чушки, патладжани, картофи. Сочният зелен фасул също може да бъде отлична гарнитура към месо или риба.
Съставки: 400 г зелен фасул, 1-3 скилидки чесън, 1/2 лимон, 2 суп. лъж. растително масло, сол и черен пипер на вкус.
Приготвяне: Обелете чесъна и го смачкайте с преса. Смесете зеления фасул с чесъна, сол, черен пипер и олио и разбъркайте. Прехвърлете върху фолио и увийте внимателно. Поставете пакета с боба върху решетката и гответе около 5-7 минути. През това време настържете кората на лимона и изцедете сок. Дръпнете боба от скарата и внимателно разгънете фолиото. Полейте с лимонов сок, разбъркайте и поръсете с настърганата кора. Сервирайте.
Печени ябълки
Вкусен десерт за възрастни и за деца можете да приготвите на открито.
Съставки: 3 ябълки, 30 г масло, захар на вкус, канела по желание.
Приготвяне: Измийте и подсушете ябълките, нарежете на тънки кръгчета. Разтопете маслото и полейте с него ябълките. Поръсете със захар и канела и разбъркайте. Сложете ябълките на скарата и запечете от двете страни до вкусна коричка. Сервирайте топли.
Коментари