COVID-19 насочи вниманието към двора, като красиво убежище

Независимо дали става дума за избор на цвeтове или за модни прогнози, всяка година още през зимата тенденциите започват да влияят върху нашите избори.
И при градинарството не е по-различно! Модата в градинския дизайн за 2022 г. обхваща всичко - от какво да засадите до това как да го засадите и какви материали да използвате.

Градинарството отбеляза огромен скок през 2020 и 2021 г. след неоспоримото влияние на COVID-19, което доведе до това, че мнозина насочиха вниманието си към селския живот и стайните растения.

Разбира се, най-добре е да се скриете от внезапните карантини в собствената си градина.

И докато светът на градинарството и озеленяването по принцип се развива много по-бавно от този на интериора и модата, по отношение на тенденциите вече се случва нещо интересно.

В Европа през изминалата година се проведе знаковото цветно шоу в Челси.

На много места по света имаше срещи, изложби и конкурси, посветени на ландшафтния дизайн и цветарството.

Насърчаване развитието на околната среда

е ключова тема във всички наградени творби. Оформиха се тенденциите, които ще бъдат популярни в градинския дизайн през следващата година.

Зеленчукови и овощни градини 

Виждаме огромен тласък към биоградинарството и домашно произведените продукти. Независимо дали става дума за пълноценни повдигнати лехи, по-компактен дизайн на градината на перваза на прозореца и балкона, засаждане на много сортови овощни дървета - тази тенденция е неоспорима.
И в градското озеленяване (на снимката) все по-често се използват повдигнати лехи и декоративни градини.
Да жънеш плодовете на твоя труд в истинския смисъл на думата е вълнуващо.

На последното шоу в Челси наградата People's Choice беше дадена на градина, проектирана от Алън Уилямс, за да помогне на хората над 60 години да се противопоставят на старите стереотипи за остаряване. В тази градина основна е ролята на повдигнатите лехи.

Грижата за вашите растения 

Устойчивият начин на живот никога не е бил по-важен от биоразнообразието, естествените растения и биологичните материали, които поставят грижата за планетата на първо място.

Това включва къщички за птички, избягване на големи тревни площи и отхвърляне на безмислената загуба на вода в посока избор на устойчиви на суша растения.

Капковото напояване и мулчирането на растенията вече не е просто тенденция, а признак за добър вкус.
Следвайки тази тенденция, изберете местни растения за специфичните за района условия и оборудвайте точково (капково) напояване.

Градините с растения, които изискват често поливане и специални грижи, определено излизат от мода (вероятно завинаги).

Избор на устойчиви материали 

През 2022 г. се очаква нарастване на популярността на артикули, изработени от керамика, цветно стъкло, практична пластмаса, текстил, рафия и гранит - материали, които могат да бъдат едновременно естествени и практични. Използват се ненатрапчиви растения, съчетани с текстурирана масивна настилка.
Колкото по-ефективна е настилката, толкова по-малък е набора от растения.

Чакълът е водещ материал, тъй като устойчивостта остава ключова тенденция. Дизайнерите го обичат, заради неговата пропускливост и гъвкавост. Също така е добър за дренаж и чудесен за мулчиране на насаждения и не на последно място - наличен е все още на разумна цена.

Красота през всички сезони 

Градините могат да изглеждат красиви и интересни и извън основния пролетно-летен сезон на цъфтеж. Постоянната декоративност е една градинска тенденция, която ще продължи вечно и е по-важна от всякога сега - с новия акцент върху живота на открито.
Модерната градина е просто немислима без растения, които са красиви през есента и зимата.

Ключът към успеха на малката градина е добрата вечнозелена структура. Иглолистните дървета могат да бъдат разпръснати между растения, които добавят цвят, движение и динамика през цялата година. Повече треви, офика, зърнени култури, интересен мулч и храсти с ярка кора ще помогнат есенните и зимните картини на градината да станат изразителни. Например препоръчва се да не се подрязват хортензии за зимата (виж снимката).

Балконски градини и контейнери 

Направлението "джобна градина" се развива много бързо. Последните изложби дадоха много идеи за използването на контейнери.

Пространството 4 x 2 метра на открито, което да прилича на малка градина, е възможно с въвеждането на нови сортове зеленчуци и цветни растения за отглеждане в контейнери. Трайни насаждения и храсти също се отглеждат в големи съдове.

Далеч от градините, нарастващата популярност на стайните растения се изразява в смели проекти за фитодизайн. Гора в банята, зелена аптека, павилион за уединение в градината - всичко за хората, живеещи в хармония.

Стайните растения бяха представени в Челси в шест големи студия. И в Discovery Zone в Големия павилион, заедно с най-новото в градинарството.

А в творбите на участниците в московския фестивал Flower Jam недвусмислено се проследява тенденцията: на открито се отглеждат нови едногодишни - хлорофитуми, пеларгонии, сансевиерии и други „домашни“ растения се перчат наравно с градинските си колеги.