Благодарение на уникалния си вкус малините са сред най-предпочитаните ягодоплодни овощни видове, а и не само. Освен за прясна консумация ароматните плодове са много подходящи за консервиране - компоти, сладка, конфитюри, а също и за замразяване – за приготвянето на разнообразни сладкиши и смутита.

Малината расте и плододава най-добре в районите с по-прохладен и влажен климат, със северно изложение на местата.

Засаждането на малините се извършва както през есента – от края на октомври до началото на трайно застудяване, така и през пролетта, но не по-късно от началото на април.

Растенията се засаждат при разстояния между редовете 2,60–2,80 м и 50–60 см вътре в реда.

Малината започва да плододава на втората година след засаждането.
У нас са разпространени разнообразни сортове, но класика си остава българският сорт Люлин.

Той е ремонтантен сорт, който пододава два пъти годишно – пролетно-лятна (края на юни) и лятно-есенна реколта (третата десетдневка на август – до началото на октомври). През втория период родовитостта му е по-висока.

Малините са средно едри, до едри, тъпоконусовидни, червени, сладко-кисели, с много добър вкус и умерен аромат.

Подходящи са за свежа консумация, преработка и замразяване.

Сортът плододава на едногодишна дървесина, като растенията са умерено растящи, с изправени, дебели, средно високи издънки. Плододалите издънки се изрязват през есента, което е предимство за сорта – да се отглежда без опорна конструкция.

Люлин е много подходящ сорт за отглеждане в райони с топла и продължителна есен и равномерно разпределени валежи.