Към местната популация на крилатата напаст може да се присъединят и пълчища, които мигрират на север от Африка. * За въздушно пръскане е нужно специално писмено разрешение

Любо Коралов

Според ФАО унищожителният потенциал на рояците от марокански и италиански скакалци е огромен. Специалистите съобщават, че сега се наблюдава тежко намножаване на марокански скакалци в Таджикистан, Пакистан, Индия, Сомалия, Етиопия, Кения, Еритрея и т.н. Облаци от неприятеля са се разпространили и в Танзания, Уганда, Южен Судан. Пораженията, които нанасят при нападенията си са безпрецедентни. Опасността това да се случи в Европа и у нас е реална. Рискът трябва да бъде сведен до минимум. У нас в периода 2010 - 2016 г. масови нападения на „мароканци“ имаше в Родопите и Южна България. Според оскъдната информация и през 2020, макар и в по-малки мащаби, е имало рисково намножаване на неприятеля в някои райони. Тази година, поради топлата зима, е възможно този процес да добие по-голяма масовост. Т.е. да станем свидетели на голямо нашествие, което е сериозна заплаха за селското стопанство и природата в засегнатите региони.

Една от върховите години на „възхода“ на тази напаст бе 2014-а. Големи огнища бяха регистирани в обширни райони на Родопите, в землищата на община Черноочене, Хасково, Маджарово, Кърджали, Благоевградско и т.н. Бедствието доби национален мащаб и грозеше да се разпространи в Тракийската низина и към Балкана. Атаката беше отблъсната с въздушно няколкодневно пръскане. Насекомите бяха третирани с инсектициди чрез вертолети. Имах редкия журналистически шанс, като пратеник на в. „Български фермер“, да бъда в състава на един от

екипите за мониторинг

върху резултатите от пръсканията на Дирекция „Растителна защита“ на МЗХГ. Направихме щателен оглед на терени около силно засегнатата община Черноочене, където бяха поразени над 11 000 дка - както в равнинита, така и в полупланинската й част. Растителността в атакуваните месности беше напълно ликвидирана. А върху мъртвата повърхност намерихме, не е пресилено да се каже, „килим“ от неутрализирани окрилени скакалци от мароканския вид. Което значеше, че мерките бяха дали резултат, а миграцията на север беше стопирана. Нивите в равнината бяха защитени.

В споменатия период марокански скакалци унищожиха всичко зелено върху повече от 50 000 декара земеделски и горски площи в област Кърджали. Те бяха масирано третирани от въздуха след правителствено решение за защита при бедствия, тъй като беше невъзможно вредителите да бъдат унищожени с гръбни или други конвенционални пръскачки - вентилаторни или щангови. Както съобщиха тогава компетентните институции пръскането от два хеликоптера с контактни инсектициди се е провело за около десетина дни в повече от 7 кърджалийски общини. Популацията на мароканския скакалец в района е била в каламитет. Насекомите на квадратен метър са били неизброими, а щетите са съизмерими с тези от тежки градушки.

Тази година картината все още не е ясна,

опасността от миграция на големи рояци

е реална. Специалисти обясняват, че заради меката зима скакалците са се излюпили по-рано от нормалното и икономически опасен каламитет е възможен. Южната част на България е заплашена от всеядното нашествие. Към това се прибавят и някои информации и прогнози, че към местната популация може да се присъединят и пълчища, които мигрират на север от Африка. Както утвърждават експертите по борба с тази напаст се изисква редовен мониторинг. Днес това става най-успешно с дронове, които имат модерно електронно оборудване и фиксират всеки опасен рояк. Ранното предупреждение дава възможност за бързо реагиране за спиране на разпространението им - ангажимент и на местните, и на централните власти. Особено това се отнася за отдалечени, труднодостъпни райони, където операциите за наблюдение или контрол са по-трудни. Специалистите уточняват, че е нужна техническа експертиза и електронно оборудване за контрол в рамките на международните

мониторингови мрежи за превантивни действия

върху популациите и миграциите на скакалците. Основните мерки за борба са: непрекъснато наблюдение и контрол, третиране с подходящи и разрешени инсектициди, модерно, продуктивно оборудване за пръскане. В разрешителните списъци има доста регистрирани подходящи рз-продукти, но сред най-известните са димилин 480 СК, нуреле Д ЕК и др.

Освен третиране с РЗ препарати има и друг ефикасен начин - биозащитата. Някои домашни птици, като патиците, са особено охотни към скакалците и при навременно забелязана опасност от атака също могат да свършат добра работа. Друг метод - чрез заораване да бъдат унищожени основни техни местообитания. Целта е една - да се постигне максимална ефективност в борбата с опасния враг на земеделието и природата.

В зависимост от мащабите на миграцията се прилага въздушно пръскане или наземни третирания с налични пръскачки. Внимание! Третиране от въздуха трябва да става само с писмено разрешение от БАБХ, съгласно закона за Защита на растенията от 2014 г. С хеликоптери се пръска рано сутрин на температура до 23 градуса (за да не се изпарява препарата преди да достигне земята). Подобни са и правлилата за въздушно пръскане и с дронове, оборудвани с устройства за работа с РЗ препарати. По принцип безпилотните летателни апарати трябва да имат информация за точково приложение (високи дървета, гъсти насаждения или гори, недостъпни площи) и осигуряване на връзка с наземните контролни екипи.

С дронове могат да се третират сравнително по-малки площи при по-високи експлоатационни разходи. Но те са твърде полезни при пресечени терени и отдалечени места (недостъпни за обикновени пръскачки). Те трябва да са снабдени със съответни на техните възможности резервоари. Изчислено е, че с 10 л препарат един хектар може да се обработи за 15 минути. Може да се използва и смес от два инсектицида съгласно формулациите на ЕС, но след

консултация със специалист-агроном

по растителна защита от БАБХ, с когото се уточнява състава на работния разтвор. По този начин може да се постигне смъртност при скакалците до 90%. Височината на полета на дроновете е около 15 м, пак в зависимост от местните условия при скорост до 20 км/час, зависеща от силата на вятъра. Използват се дюзи и ротационни пръскачи с плосък вентилатор с капацитет 10 л/ха.

Както неотдавна съобщиха от БАБХ, разрешен е паралелен внос на инсектицида Нуреле Д ЕК, разрешен за употреба и срещу скакалци. Приложенито му става с конвенционални пръскачки, с вертолет или безпилотни летателни средства (дронове). Максималният брой пръскания с Нуреле е 1-2 с интервал между третиранията 8-14 дни, като се употребява работен разтвор 30-50 л/дка. Стопаните трябва да знаят, че карантинният срок на Нуреле – Д ЕК е 28 дни.

Едва ли земеделци, които обработват или ползват за ливади и пасища площи от около хиляда-две хиляди дка ще пръскат насажденията със самоходни или големи навесни и прикачни пръскачки. Не е рентабилно да се хабят ресурси и излишни усилия. Най-добра работа ще свършат конвенционалните пръскачки (прикачните вентилаторни или щангови) с обеми на работните резервоари от 50 до 6000 л. При съвременната растителна защита нормата на пръскане се поддържа с високотехнологични компютри, което осигурява надеждност и прецизност на пръскачките.

При ограничени нападения от скакалци е подходяща да се използва ръчната гръбна, тип ранична, пръскачка Micron AU 8000. Изпръскването да става ежедневно, за да се неутрализира намножаването на насекомите. Тя използва ротационен пулверизатор. Раницата включва 17-литров резервоар за химикали и 2-тактов двигател, задвижващ високоефективен въздушен вентилатор.

Всички днешни полеви пръскачки трябва да отговарят на стандартите за екологичност и безопасност на ЕС. Те включват перфектно и равномерно пулверизиране на работния разтвор, намаляване на времето за пръскане. Такава е компактната вентилаторна прикачна пръскачка, марка Corbins Mega Top с вместимост на резервоара 500 л. За пръскачките от този клас се използват трактори с мощност 100+ к.с.

Друга вентилаторна прикачна е пръскачката AT-TR на фирма BIANCO, проектирана така, че при нея може да се прилага широка гама инсектициди, което дава възможността за избор при дезинсекция да се третират и насекоми от вида на скакалците. От това семейство нови „вентилатори“ е и компактната навесна BIANCO, с ширина 95 см и капацитет на резервоара 400 л.

За по-големи площи е подходяща прикачната щангова пръскачка NIMBUS с резервоар от 3600 до 6000 л (в четирите й версии). Хидравличните щанги са с размах от 18 до 36 метра при различните модели. За малки по мащабите си площи е подходяща и пръскачката ATTILA на италианската компания RICOSMA. Тя е снабдена с резервоар с обем 2500 л с капацитет 250 л/мин и щанга с размах до 24 метра.
В няколко варианта са известни на пазара и универсалните пръскачки SPRAYMASTER на италианската фирма FLORIDA. Те осигурят възможност за работа при малък и среден размер на обработваемите площи, с капацитет в диапазон от 100 до 800 л/ха.

Височината на полета на пръскащите дронове е до 15 м
Височината на полета на пръскащите дронове е до 15 м
Дрон за пръскане привлече вниманието на много посетители на БАТА Агро 2021
Дрон за пръскане привлече вниманието на много посетители на БАТА Агро 2021
Ръчна, гръбна пръскачка Micron AU 8000
Ръчна, гръбна пръскачка Micron AU 8000
Компактната навесна BIANCO, с ширина 95 см
Компактната навесна BIANCO, с ширина 95 см
Corbins Mega Top с вместимост на резервоара 500 л
Corbins Mega Top с вместимост на резервоара 500 л
Щангова пръскачка с размах 18 м
Щангова пръскачка с размах 18 м