Доставете си такава, която не уморява ръцете

Резитбата е една от най-важните лозарски дейности, която е в състояние да подсигури добрата реколта от грозде.
Съвременните лозари я възприемат като задължителна, защото с правилната техника и познаването на особеностите в биологията на растението могат да регулират и съответно да направляват по свое желание растежа и плододаването на лозата.

Майсторът лозар е призван да превърне растението лиана в лозов храст, имащ форма, която да му дава най-много плод.

По време на резитбата, изцяло или частично, той премахва цели зрели едногодишни пръчки, рамена и други надземни части на главината.

За целта, освен спазването на основните правила за биологията, е много важно

да се използват и най-качествените лозарски инструменти

Те ще гарантират отличното отстраняване на израстъците, ще правят гладки и бързи отрези, и то с възможно никакви или минимални разкъсвания и наранявания. Защото основните правила при рязането изискват две важни неща.

Първо – нанасяне на възможно най-малко рани върху кордоните и рамената с по-малка и гладка повърхност.

Второ – направата на срезове с наклон, обратен на последната пъпка, защото това до голяма степен гарантира получаването на устойчиви добиви с високо качество на гроздето.

Гамата от професионални режещи инструменти на българския пазар днес е богата. Тук са изделията на много, и то на най-добрите световни фирми, които са верен помощник на лозаря.

Няма спор, че цените на ножиците и трионите си струват, защото гарантират качество на работата и удобство на стопанина. Те между другото, не са и непосилни за един добър лозар.

По повод немалкото въпроси от рода на: „Колеги, кажете с какви ножици правите резитбата и доволни ли сте?”, ще си позволим да обобщим с какво разполагаме на нашия пазар. А то е много...

Допитахме се и до специалисти, и до майстори в резитбата, и до собственици на лозя, които имат дългогодишен опит, какво ползват и от какво са най-доволни.

Споделяме техни предложения, които могат да помогнат да направите сполучлива покупка.

Fiskars е световно известна марка, която разполага със серии, които са леки и много удобни. Както казва Генчо Бакърджиев от Габрово, нито уморяват ръцете, нито китките, особено, ако трябва да се режат асми и ръцете са все над главата. Заради хубавата и лека стомана са много удобни и за резитба, и за бране на грозде.

Felko разполагат с много разновидности и модели, а също имат и различен захват на дръжките. Много е важно той да се изпробва от стопанина и да се купи моделът, който ви е най-удобен.

Според Марин Иванов от Нова Загора правят меко, рязко и динамично рязане. Имат вариации, от които лозарите са много доволни, след като са ги ползвали с години.

Сред търсените модели са и тези на Vesco – универсална ножица с гилотинно рязане, ножица за клони, и трион за клони.

Сред професионалните лозарски инструменти, които се произвеждат от най-добрите производители в света, у нас още са и тези на Bahko, Kunde Solingen, ARS, Zanon, Stihl. Различни лозари ни казаха, че ги ползват от години и са много доволни. Така че изборът, ако ще го правите сега, наистина е доста труден, а нещата, които трябва да се имат предвид са много.