„Цялата област на управлението на етилена е съвсем нова и не е разработена толкова добре, колкото някои от другите технологии за съхраняването на реколтата", казва Лиан Джоунс, генерален мениджър на RYPEN в Южна Африка. „Това е нова област".
Тя обяснява, че RYPEN, разработено от It's Fresh във Великобритания, е чисто и без остатъци решение за отстраняване на етилен, което се интегрира лесно в веригата за доставки. „Това не е химикал и не променя естественото узряване на плодовете. Вместо това физически отстранява етилена от околната среда, като помага за забавяне на узряването и запазване на качеството".
Технологията работи чрез включване на материал, свързващ етилена, в опаковъчни формати като подложки, вложки и др. Те избирателно абсорбират етиленовите молекули и позволяват на продуктите да запазят качеството си за консумация и срока си на годност, особено при непредвидими условия на транспортиране.
„В Южна Африка работим с двадесет компании, от малки до големи, които използват нашата технология. Подкрепяме нашите клиенти, като оценяваме доставките им и разглеждаме влиянието, което управлението на етилена е оказало върху подобряването на качеството", казва Лиан. Тя добавя, че разполагат с екип от агрономи и специалисти по данни, които помагат на клиентите да изчислят резултатите. „Когато плодовете пристигат в по-добро състояние, това означава по-малко преопаковане, по-малко рекламации и по-високи продажби. Това е застраховка: никога не се знае колко дълго контейнерите могат да бъдат забавени или да заседнат някъде".
Първи сезон за гроздето
Тази година RYPEN представи калъфи за каси с грозде на южноафриканските износители на грозде. В началото индустрията беше скептична, казва тя, като противопоставяше, че гроздето не не се влияе от етилена.
„На много от първите ни срещи хората ни казваха: „Нямате нужда от това за гроздето", спомня си тя, но те знаеха, че аргументите им са силни. „Тествахме етиленовите показания на гроздето тук в Южна Африка с ExperiCo и с IRTA в Испания, което потвърди, че гроздовите стъбла продължават да отделят етилен дори при 0 °C. Когато температурите се повишат до 25 °C, производството на етилен се увеличава рязко, ускорявайки дехидратацията на стъблата и потъмняването на дръжките".
През сезона 2024/25 RYPEN линерите бяха използвани за над 5500 тона грозде в 32 търговски пратки от Южна Африка, Перу и Чили. При белите, червените и черните сортове износителите наблюдаваха 25% подобрение в оценката на рахиса (стъблото, което държи гроздето) и до осем пъти по-висока честота на зелени стъбла. Те са наблюдавали 65% по-малко дефекти при пристигането, както и по-малка загуба на тегло по време на дългите превози.
Южноафрикански опит с сливи с Provar
Неотдавнашно изпитване, проведено от Provar с сливи Laetitia, тества въздействието на RYPEN при строг протокол за студена стерилизация. Проучването симулира 40 дни съхранение при ниска температура, последвано от 14 дни при 10 °C, което отразява условията за износ за САЩ.
Към 54-ия ден плодовете, защитени с RYPEN, не показаха никакви признаци на гниене или мухъл, имаха с 11% по-висока твърдост, почти три пъти по-малко разграждане на гела, а вътрешното потъмняване беше намалено наполовина. При сливите се забеляза 8% намаление на изсъхването.
„Плодовете бяха видимо по-малко развити, с по-бавен процес на узряване и много по-добро вътрешно състояние. Това е голяма победа за костилковите плодове, когато се транспортират по маршрути с закъснение".
Намаляване на изсъхването на плодовете
Следващият продукт, който ще бъде обект на изследвания през предстоящия сезон, са боровинките. „Работихме с Университета на Чили и ExperiCo тук, в Южна Африка. Нашите изследвания показаха влияние върху изсъхването и твърдостта на боровинките".
Джоунс добавя, че в световен мащаб RYPEN работи и върху черешите, като се тества върху чилийския износ за Китай. „Виждаме цялостен ефект върху твърдостта, изсъхването, теглото и вътрешното потъмняване на черешите".
Коментари