Тортата "Панчо" е много популярен и невероятно вкусен десерт. Приготвя се лесно и в същото време изглежда много празнично. Много е лека и сочна, заради заквасената сметана. Тази торта няма да остави никого равнодушен.
Продукти: 1,5 чаени чаши захар, 6 яйца, 1,5 ч. чаши брашно, 700-800 г мазнина заквасена сметана 35%, 1,5 ч. чаши пудра захар, 4 суп. лъж. какао, 1 консерва ананас, 1 ч. чаша ядки, 1 пак. бакпулвер, 50 г тъмен шоколад.
Приготвяне: На блата: Отделете жълтъците от белтъците и ги разбийте, заедно със захарта, до побеляване. Смесете брашното с бакпулвера, пресейте и постепенно прибавете към жълтъчната смес. Разбъркайте добре.
Разбийте белтъците на твърд сняг и много внимателно ги прибавете към тестото. Бъркайте с дървена лъжица, като бъркате отдолу нагоре.
Отделете една трета от тестото и към останалото добавите какаото.
Изсипете двете теста в отделни тортени форми, които са намазани с масло или покрити с хартия за печене. Печете на 180 градуса за 15-20 минути. Готовите блатове се оставят да изстинат и се изваждат от формите.
За крема: Добавете пудрата захар към заквасената сметана и разбийте. Отделете около една четвърт от крема настрана, а към останалата сметана добавете смлените ядки и ситно нарязаните филийки ананас.
Сглобяване: Поставете светлия блат върху тортена чиния и го напоете със сока от ананас. Тъмния блат го нарежете на кубчета и го напръскайте с ананасовия сирап. Парчетата тъмен блат се прибавят към сметановия крем. Разбъркайте добре и изсипете върху белия блат на купчинка. Покрийте тортата с отделената сметана и сложете в хладилника за поне 6 часа.
Преди сервиране украсете с разтопен шоколад.
Коментари