ВЪПРОС: ОТ КАКВО КОЛИЧЕСТВО ГРОЗДЕ И С КАКВА ЗАХАРНОСТ СЕ ПОЛУЧАВА ЕДИН ЛИТЪР РАКИЯ?
Този въпрос, на който никой не е давал съвсем конкретен отговор досега ни зададе ПЕТЪР ГЕОРГИЕВ ПАСКАЛЕВ от с. Старчево, обл.Благоевград, община Петрич - той често затруднява с питанията си проф. Цаков.

ЕТО И ОТГОВОРЪТ:
Казвал съм ви и друг път, че в специалната литература липсват данни за конкретен отговор на въпроса при производството в домашни условия, пише проф. Цаков. За да бъда добре разбран от читателите ще отговоря чрез един пример:

Отмерваме 100 кг грозде със захарно съдържание 20%. Отделяме мъстта самоток, която при домашни условия средно е около 50% от количеството на гроздето.

При ферментацията ще се получат 50 литра вино с 12 об.%  алкохол. Алкохолът е изчислен  чрез умножаване на захарния процент 20 по 0,6. Общият алкохолен градус от 50 л вино ще бъде 600 градуса. /от 50 по 12, което прави 600/. В случая не вземаме под внимание производствените фири, които са малки. След отделяне на 50 л мъст самоток, остават 50 кг оцедени джибри.

Понеже няма данни колко алкохол ще се получи от тях при ферментацията и дестилацията в домашни условия, се налага изчисление: - от 50 кг оцедени джибри се получават 25 кг пресовани джибри и 25 л пресова мъст. Приемаме, че захарното съдържание на пресовата мъст също е 20%. При ферментацията от нея ще се получат 25 л вино с алкохолно съдържание 12 об.%. Общият алкохолен градус ще бъде 300 /25 по 12/, без приспадане  на производствени фири/.