Той е подсилено и ароматизирано вино
Домашно произведеният вермут е напитка на винена основа от билков тип, която има десертен характер.
Може да съдържа до 20% захари и от 13 до 20% об.% алкохол.
Колкото съдържанието на захари е по-ниско, толкова съдържанието на алкохол трябва да бъде по-високо.
Билката, която е почти задължителна за придаване на характерния вкус е пелинът. От там идва и името на напитката от немски език.

Но в зависимост от всички останали билки, които се прибавят, вермутът може да стане бял или червен.
Той всъщност е подсилено и ароматизирано вино. Като произход вермутът има две основни разновидности: червен (сладък) вермут, който произлиза от Италия, и бял (сух) вермут, който за първи път се е появил във Франция.
Полезна рецепта
Трябва да се набави старо добро вино
За да си произведете доброкачествен вермут у дома е необходимо да имате бистро старо вино, което също да бъде с добро качество.
На всеки 10 литра от него се прибавят 2 кг предварително разтворена захар и 0,7 л чист спирт, който е 96-градусов.
За да се постигне исканият аромат билкте се накисват във виното
Другият вариант е да се прибави билков екстракт, който всеки може да си приготви предварително с разреден спирт или с вряла вода.
Съществуват 2 начина да се произведе вермут вкъщи.
При първия начин торбичката с ароматните билки се поставя във виното - така се оставят да киснат около 30 дни.
След като торбичката се извади, трябва хубаво да се изстиска и полученият от това сок също да се прибави.
Всеки сам преценява колко билки да прибави, ако иска да получи и по-силен аромат, може да прибави и втора доза билки.
Ако случайно се получи по-силна горчивина от желаната, трябва да се направи разреждане с нова доза чисто вино.
При втория начин на домашно производство се прави билков екстракт
Той се получава, когато 100 грама билки се залеят с половин литър кипяща вода и се покрият за 24 часа.
След това се прибавя половин литър чист спирт - 96 градусов.
Разбърква се всеки ден в продължение на 15 дни. След това се прецежда през тънка памучна материя.
Получената смес се залива с половин литър топла вода, разбърква се и след нови 24 часа отново трябва да се прецеди.
Екстрактът, който се е получил от двата пъти пресоване се събира. Той е достатъчен да си произведете около 24-25 литра вермут.
Ако искате напитката, която ще произведете да не е много алкохолна, екстрактът от билки може да се приготви и без спирт.
Тогава билковата смес трябва да се залее с 1,5 литра кипяща вода, да се разбърка няколко пъти, след 24 часа да се прецеди и трябва да се използва веднага.
Този вермут ще се избистри след 2-3 месеца обаче и тогава се налива в бутилки.
Билкова комбинация
Тези количества са за 25-30 литра вермут
Ето кои билки можете да използвате, защото са подходящи за домашния вермут.
Количествата им са предназначени за направата на около 25-30 литра алкохолна напитка.
Пелин - 15 грама
Цвят бъз - 5 грама
Риган - 5 грама
Маточина - 5 грама
Мента - 5 грама
Канела - несмляна - 5 грама
Кори от цитрус - 5 грама
Мащерка - 4 грама
Босилен - 3 грама
Жълта кантарион - 3 грама
Карамфил - 1-2 грама
Индийско орехче - 3 грама
Цвят от лайка - 4 грама
Градински чай - 4 грама
Някои от ароматите не допадат на всеки и затова може да не бъдат добавяни.
Коментари