Той е подсилено и ароматизирано вино

Домашно произведеният вермут е напитка на винена основа от билков тип, която има десертен характер.

Може да съдържа до 20% захари и от 13 до 20% об.% алкохол.

Колкото съдържанието на захари е по-ниско, толкова съдържанието на алкохол трябва да бъде по-високо.

Билката, която е почти задължителна за придаване на характерния вкус е пелинът. От там идва и името на напитката от немски език.

Но в зависимост от всички останали билки, които се прибавят, вермутът може да стане бял или червен.

Той всъщност е подсилено и ароматизирано вино. Като произход вермутът има две основни разновидности: червен (сладък) вермут, който произлиза от Италия, и бял (сух) вермут, който за първи път се е появил във Франция.

Полезна рецепта

Трябва да се набави старо добро вино

Билките са по избор на майстора

Билките са по избор на майстора

За да си произведете доброкачествен вермут у дома е необходимо да имате бистро старо вино, което също да бъде с добро качество.

На всеки 10 литра от него се прибавят 2 кг предварително разтворена захар и 0,7 л чист спирт, който е 96-градусов.

За да се постигне исканият аромат билкте се накисват във виното

Другият вариант е да се прибави билков екстракт, който всеки може да си приготви предварително с разреден спирт или с вряла вода.

Съществуват 2 начина да се произведе вермут вкъщи.

При първия начин торбичката с ароматните билки се поставя във виното - така се оставят да киснат около 30 дни.

След като торбичката се извади, трябва хубаво да се изстиска и полученият от това сок също да се прибави.

Всеки сам преценява колко билки да прибави, ако иска да получи и по-силен аромат, може да прибави и втора доза билки.

Ако случайно се получи по-силна горчивина от желаната, трябва да се направи разреждане с нова доза чисто вино.

При втория начин на домашно производство се прави билков екстракт

Той се получава, когато 100 грама билки се залеят с половин литър кипяща вода и се покрият за 24 часа.

След това се прибавя половин литър чист спирт - 96 градусов.

Разбърква се всеки ден в продължение на 15 дни. След това се прецежда през тънка памучна материя.

Получената смес се залива с половин литър топла вода, разбърква се и след нови 24 часа отново трябва да се прецеди.

Екстрактът, който се е получил от двата пъти пресоване се събира. Той е достатъчен да си произведете около 24-25 литра вермут.

Ако искате напитката, която ще произведете да не е много алкохолна, екстрактът от билки може да се приготви и без спирт.

Тогава билковата смес трябва да се залее с 1,5 литра кипяща вода, да се разбърка няколко пъти, след 24 часа да се прецеди и трябва да се използва веднага.

Този вермут ще се избистри след 2-3 месеца обаче и тогава се налива в бутилки.

Билкова комбинация

Тези количества са за 25-30 литра вермут

Комбинацията, която сме изписали от билки, е примерна, но е изпробвана

Комбинацията, която сме изписали от билки, е примерна, но е изпробвана

Ето кои билки можете да използвате, защото са подходящи за домашния вермут.

Количествата им са предназначени за направата на около 25-30 литра алкохолна напитка.

Пелин - 15 грама

Цвят бъз - 5 грама

Риган - 5 грама

Маточина - 5 грама

Мента - 5 грама

Канела - несмляна - 5 грама

Кори от цитрус - 5 грама

Мащерка - 4 грама

Босилен - 3 грама

Жълта кантарион - 3 грама

Карамфил - 1-2 грама

Индийско орехче - 3 грама

Цвят от лайка - 4 грама

Градински чай - 4 грама

Някои от ароматите не допадат на всеки и затова може да не бъдат добавяни.