У нас секторът е на ръба на оцеляването, а в ЕС 340 млн. зайци годишно се отглеждат за месо
Жени Владинова
Повече от 1,2 млрд. зайци се колят за месо в световен мащаб всяка година, сочи статистиката на FA0. Китай е най-големият производител на зайци -повече от 462 млн. или 40% от световното производство. За една година Китай изнася приблизително 9000 т заешко месо. А за последните 10 години китайското зайцевъдство отчита ръст от с 26%.
ЕС представлява 28% от световното производство на заешко като годишно се произвеждат над 340 милиона зайци, пак според данни на ФАО. Анализаторите напомнят, че има големи несъответствия в статистиката за броя на зайците, отглеждани в европейските държави, според данните от ФАО, Евростат и националната статистика на всяка отделна държава. Но дори и с тази забележка е ясно, че броят на отглеждането на зайци за месо расте. В Европа водещи държави в този бранш са Италия, Франция и Испания. Ето и данните: За година Франция изнася 6 000 т заешко месо, а Белгия внася 6 000 т. В същото време вносът на заешко във Великобритания е само 97 тона. Освен това Франция внася 495 000 живи зайци, а Чешката република - 518 000 живи зайци.
Оскъдна е и информацията за консумацията на заешко месо в различните страни. Годишните оценки варират от 0,93 кг/човек във Франция и 1,35 кг/човек в Испания до 4,4 кг/човек в Италия.
Разминават се и изискванията в законодателството и специфичните нормативи за различните държави-членки на ЕС. В световен мащаб около 99% от зайците, отглеждани за месо, се държат в клетки. Въпреки забраната на ЕС за конвенционалните клетки за кокошки-носачки през 2012 г., същите все още са широко разпространени при отглеждането на зайци. През последните две години в ЕС има опити за определяне на минимални стандарти за хуманно отношение към зайците. Някои държави имат специфично законодателство за биологично производство, в които са разработени конкретни стандарти за отделните държави.
Но със или без разпоредби пазарните анализатори очакват ръст в световното производство на заешко месо.
Целия текст може да прочетете в новия брой на в. "Български фермер" от 7-13 юни



Коментари