Всяка година читатели ни питат колко захар могат да добавят при нисък захарен градус, забравяйки правилото за 1 кг захар на 100 кг грозде, даващи 1% нагоре

Важните цифри за винаря

Започва гроздоберът на десертното грозде, а малко по-късно и на виненото.

Повечето любители лозари ще се захващат да направят домашно вино и вече стягат съдовете.

Припомняме някои цифри, които ще им бъдат полезни, а понякога се забравят:

Гроздето се бере при захарност:

* 21-23% за червените вина

* 18-20% за белите вина

От 100 кг грозде се получава:

* 70-75 л мъст

* 60-70 л вино

Гpешка се допуска при изчисляване на количеството захар която трябва да се добави.

Трябва да се помни правилото, че с добавянето на 1 кг захар на 100 кг гроздова каша, респективно на 100 литра мъст

захарността се повишава с 1%

Върху правилното протичане на ферментацията оказват влияние температурата, кислородът, захарите, алкохолът, серният двуокис и др.

Най-бързо протича ферментацията при температура 20-26°С.

При температура 35°С дейността на дрождите е силно подтисната, а при 40°С те вече престават да действат.

При 12-15°С ферментацията започва трудно. Това налага де се регулира температурата на ферментиращата каша.