Всяка година читатели ни питат колко захар могат да добавят при нисък захарен градус, забравяйки правилото за 1 кг захар на 100 кг грозде, даващи 1% нагоре
Важните цифри за винаря
Започва гроздоберът на десертното грозде, а малко по-късно и на виненото.
Повечето любители лозари ще се захващат да направят домашно вино и вече стягат съдовете.
Припомняме някои цифри, които ще им бъдат полезни, а понякога се забравят:
Гроздето се бере при захарност:
* 21-23% за червените вина
* 18-20% за белите вина
От 100 кг грозде се получава:
* 70-75 л мъст
* 60-70 л вино
Гpешка се допуска при изчисляване на количеството захар която трябва да се добави.
Трябва да се помни правилото, че с добавянето на 1 кг захар на 100 кг гроздова каша, респективно на 100 литра мъст
захарността се повишава с 1%
Върху правилното протичане на ферментацията оказват влияние температурата, кислородът, захарите, алкохолът, серният двуокис и др.
Най-бързо протича ферментацията при температура 20-26°С.
При температура 35°С дейността на дрождите е силно подтисната, а при 40°С те вече престават да действат.
При 12-15°С ферментацията започва трудно. Това налага де се регулира температурата на ферментиращата каша.


Коментари