Мастиката може да се произведе в домашни условия чрез разреждане на чист спирт за хранителни цели с вода и добавяне на анетол, захар и дъвка (сакъз).

За приготвяне на 10 л мастика в домашни условия с алкохолно съдържание 47-50 градуса и захарност 4% са необходими следните материали: спирт от 96-градуса - 5 л, анетол - 25 мл, захар - 400 г, дъвка или дъвково масло - 15-20 г, вода - до запълване на обем 10 л, което прави около 4-5 литра.

При смесването на отделните съставки трябва да се спазва сленият ред: в съда, който трябва да има обем 12-15 л, /добре е да е маркиран като кофите до 10 литра/ първо се налива спиртът.

В него при постоянно разбъркване се внасят анетолът и дъвката. Ако анетолът е във вид на кристали, предварително се загрява на водна баня.

После се внасят около 3 л вода и захарта под формата на захарен сироп, приготвен като захарта се разтваря в половин литър студена вода.

Сиропът да се внася при постоянно разбъркване на водноалкохолната смес.

Последно се внася водата до запълване на обема от 10 литра. Сместа се разбърква интензивно и се налива в дамаджана за отлежаване поне 10-15 дни.

След това се налива в бутилки.

За пояснение на тези, които не знаят: медицинската дъвка е ценно лекарство и в областта на алтернативната медицина.

Позната е като сакъз, мастикова смола, арабика, чам сакъз, хиоска дъвка.

Извлича се от храстовидно дърво, което расте на територията на днешна Азия и в някои части на Средиземноморието.

Смята се, че най-качествената медицинска дъвка се извлича от дървета, растящи на остров Хиос, Гърция.

Събира се от юли до октомври, като в дърветата се правят разрези.

Смолата потича първоначално като течност, но под слънчевата светлина и под влияние на въздуха постепенно се втвърдява, приемайки формата на зърна.

Домашно направената мастика е най-добра с алкохолно съдържание 47-50 градуса
Домашно направената мастика е най-добра с алкохолно съдържание 47-50 градуса