Диагностика за лозаря Цветан Лазаров от Стара Загора
Петна по листата - страшно ли е?
Внимавайте - при висока влажност като сега и подходяща температура, маната трудно ще я спрете
ВНИМАНИЕ:
Сега има голяма опасност по листата на лозите да се появят два вида петна - хлоротични и мозаечни.
Това е, защото коварният причинител на болестта мана гъбата Plasmopara viticola изисква за развитието си точно време като сегашното - висока влажност, температура и зелени тъкани.
При благоприятни условия спорите се образуват за кратко време - от 4 до 6 часа. Те са леки и най-малките въздушни течения ги отнасят надалеч, а така патогенът се разпространява и заразява.
При температура 6-8 С патогенът запазва жизнеспособността си от 3 до 8 седмици.
При температура 13 С и 70% влажност на почвата се развива за 7 дни.
При 14-16 С - за 5 дни.
При 20-22 С - за 2-3 дни.
При 33 С - не покълва.
КАК ДА РАЗПОЗНАЕТЕ ДАЛИ Е МАНА?
По листата се образуват два вида петна - хлоротични и мозаечни,
Хлоротичните се появяват по нарастващите листа - те са бледозелени, закръглени, разширяващи се и се наричат мазни петна. Отначало са малки, по-късно се разширяват и стават жълтеникави. При влажни условия от долната им страна се образува белезникав налеп. При застаряване на листата петната се оцветяват в жълтокафяво и изсъхват.
Мозаечните петна се образуват по листа, завършили растежа си и са ограничени от жилките - те са дребни и многоъгълни. Когато петната обхванат цялата листна петура, тя изсъхва.
ПО РЕСИТЕ И ЧЕПКИТЕ...
Образуват се хлоротични, разрастващи се петна, по които при влажност над 75% се образува бял налеп - по-късно петната покафеняват и предизвикват изсъхване.
Цветовете и младите завръзи се покриват със сивобелезникав налеп, пожълтяват, покафеняват и изсъхват.
ПОСЛЕ ПО ЗЪРНАТА...
Когато са колкото грахово зърно, до омекване и прошарване, се проявява т.нар. форма
КАФЯВО ГНИЕНЕ...
По дръжката на зърната се появява кафява некроза с характерни вдлъбнатини, които постепенно нарастват, а зърната изсъхват, мумифицират се и окапват. По този начин се заразяват част от зърната на гроздето.
При силна зараза и листата може да окапят, ресите да изсъхнат, ягоридата да се прореди...
ВНИМАНИЕ, КОГА Е НАЙ-ОПАСНА БОЛЕСТТА?
От цъфтежа до големина на зърната грахово зърно.
Коментари