Продукти: пилешки гърди без кост, 2 суп. лъж. прясно мляко, 3 ч. лъж. сол, 1 суп. лъж. зехтин, 1 суп. лъж. соев сос, 1 ч. лъж. мед, 1/4 ч. лъж. настъргано индийско орехче , 1/2 ч. лъж. сладък червен пипер, 1 суп. лъж. сок от лайм (може и лимон), 3 скилидки чесън
Приготвяне: Пилешката пастърма е чудесна за закуска и добра алтернатива на натъпканите с химикали колбаси от магазините. Освен това се приготвя много лесно. Вземете пилешките гърди, измийте ги добре, подсушете ги и ги поставете в дълбока чиния или купа. Залейте с прясното мляко, в което сте разтворили солта и оставете така да престои 3 часа. Извадете от млякото, подсушете с домакинска хартия, навийте на руло и вържете стегнато със здрав конец.
Приготвяме марината: Смесете в купа зехтина, меда, соевия сос, сока от лайм, индийското орехче, червения пипер и смачкания с преса чесън. Разбъркайте добре и старателно намажете месото от всички страни. Оставете 10-15 минути да се маринова. Прехвърлете месото в тава, застлана с хартия за печене и поставете в предварително загрята до 220 градуса фурна за 20 минути. Изключете фурната, но оставете месото да се допича вътре още 20 минути. Извадете пастърмата и оставете да изстине. Свалете конеца и нарежете на тънки филии. Пилешката пастърма става нежна, сочна и ароматна.
Добър апетит!

Коментари