Жълъдите - и дъбовите, и буковите, са ценен сезонен източник на фураж не само за свинете, но и за овцете и козите.

Узрелите дъбови жълъди съдържат около 50 процента сухо вещество, което е по-бедно на протеини и по-богато на сурови мазнини и въглехидрати.

Един килограм дъбови жълъди съдържа: 0,79 кръмни единици, 33 г суров протеин, 0,5 г калций и 0,75 г фосфор.

Един килограм букови жълъди съдържа: 1,42 кръмни единици, 140 г суров протеин, 4,09 г калций и 2,85 г фосфор.

Специалистите съветват много да внимавате при свободното изхранване на жълъди в дъбовите гори, тъй като в този случай овцете често затлъстяват

Освен това дъбовите жълъди съдържат дъбилни вещества, които действат запичащо на животните. Затова трябва да се изхранват заедно с разхлабващи фуражи - меласа, трици и цвекло. При контролирано изхранване на събрани, изсушени на слънце и съхранявани на сухо и проветриво място дъбови жълъди може да давате в дневната дажба: на свине за угояване - до 2 кг; на овце и кози - до 0,5 кг; на говеда - до 2 кг.

Буковите жълъди трябва да се дават дневно след олющване на твърдата им обвивка: на свине - до 1 кг; на говеда - до 0,5 кг; на овце - до 50 г.

Буковите жълъди съдържат отровното вещество фагин, затова те не трябва да се дават на коне и магарета, които са много чувствителни към него.