Необходимите продукти: 2 кг тиквички; 500 грама кайма; 1/3 чаена чаша ориз; 2 глави лук; 2 домата; 1/2 връзка копър
За соса: 2 суп. лъж. брашно; 2 жълтъка; 1 ч. ч. кисело мляко; 1 ч. ч. от соса на тиквичките
Измивате добре тиквичките, изрязвате задната част, както и дръжката и ги режете на пънчета с височина около 5-6 сантиметра. Издълбавате с лъжица сърцевината на пънчетата, като внимавате да не ги пробиете, тъй като ще се пълнят и сместаможе да изтече. Посолете издълбаните тиквички и капнете по няколкото капки олио във всяка. Нарязвате лука на ситно и го изсипвате в тиган със сгорещено олио. След като омекне добавяте ориза и вътрешността от тиквичките и разбърквате. Добавяте настърганите домати, една чаена лъжица сол и една чаена чаша вода и оставяте сместа да ври на тих огън, докато оризът поеме водата. След като водата изври дръпнете тигана от котлона и изчакайте сместа да изстине. Добавете каймата и ситно нарязания копър и разбъркайте добре, за да се разпредели равномерно.
Пълните тиквените пънчета и ги нареждате в тава. Добавяте 1/2 чаена чаша гореща вода в тавата и печете в предварително загрята на 200°C фурна за един час.
По желание може да приготвите и сос за пълнените тиквички. Запичате брашното, като го изсипете в нагорещен сух тиган и бъркате докато леко порозовее. Разбивате киселото мляко, заедно с жълтъците и соса, който се е образувал при печенето на тиквичките и го добавяте, заедно с 1/2 чаена лъжица сол към запеченото брашно при непрекъснато бъркане. Бъркате старателно, за да не стане соса на бучки.
Може да сервирате пълнените тиквички и със сос от кисело мляко и чесън.
Коментари