Току-що издоеното сурово мляко е с температура 35-36 градуса. За да не се развали, то трябва да се съхранява в хладилник при температура 4 градуса, но естествено то не може моментално да придобие тази температура. За да повишите трайността му в горещините е много важно суровината да се охлади максимално бързо.

Ако охлаждането става прекалено бавно, микробите започват да се размножават с бясна скорост и млякото се разваля за отрицателно време. Веднага след доенето прецедете млякото през дезинфекциран тензух (изпран и изгладен!), след което веднага го сварете.

Преди да приберете в хладилник прецеденото мляко, охладете го на водна баня на течаща студена вода или пък на студена водна баня.
В хладилник кравето мляко издържа 3-4 дни, а овчето - 2-3 дни.

Здравословното състояние на животното, както и условията, при коите се отглежда, също влияят на трайността на млякото.

Млякото, издоено от крава с болно или травмирано виме е негодно за консумация от хора. То се разваля и по-бързо от нормалното. А ако оборът е тъмен, запрашен и доенето е при нехигиенични условия, издоеното мляко е направо бъка от микроби и затова вкисва по-бързо.