Усъвършенстването на технологиите в овощарството все повече насочва вниманието към зелените резитби. Те се прилагат по-ограничено през пролетта и масово в началото на лятото.

Основната зелена резитба е в началото на лятото

Важен момент при зелените резитби е те да завършат преди дръвчетата да започнат да залагат плодни пъпки за следващата година.

Грешката, която допускат много хора е, че правят тази резитба през юли и август. Именно това е периодът на залагането на плодните пъпки за следващата година.

Практически всички летни резитби трябва да завършат преди залагането на плодните пъпки за следващата година. Това обикновено се случва във втората половина на юни, целият август и първата половина на септември.

Отделните овощни видове залагат плодни пъпки в различно време

Зелените резитби при ябълки и круши се правят основно през май и най-късно до средата на юни. Черешите и вишните се режат веднага след беритбата. Това обикновено е през втората половина на юни, защото залагането на плодните пъпки при тези овощни видове започва по-рано. При ранните сортове кайсии резитбата се прави след беритба, но не по-късно от 10 юли. При по-късните кайсии резитбата остава за началото на октомври.