Авторът на рецептата е нашия читател Илия Илиев от Горна Оряховица
Тази домашна ракия е много лесна и вкусна, стига да имате жито или ечемик, а не плодове на разположение, обяснява майсторът й.
Иска се и да имате голямо желание да я приготвите.
В подходящ съд изсипете 12 кг доброкачествено пшеничено или ечемичено зърно и го залейте с 50-55 л студена вода. Разбъркайте много интензивно, за да се отделят леките примеси.
В част от водата при подгряване се разтварят 10 кг захар. Към основния материал се прибавя и добре разтворено парче хлебна мая с големината на кибритена кутийка.
След 12-14 дни, през които се прави периодично разбъркване, следва изваряване в подходяща домашна инсталация.
При правилно проведена ферментация се получава ракия в количество около 12-14 литра, която има специфичен мек вкус и аромат, които някои предпочитат, защото им напомня на житна водка.
Може да се оцвети като се прибавят няколко парчета сухи черничеви трески.
Ракията е приятна за консумация в добра компания, която ще се хареса и с подходяща салата или туршия, разбира се.

Коментари