Кралят на Нидерландия Виллем-Александър присъства по-рано тази седмица на откриването на новия център за научноизследователска и развойна дейност на „Хайнекен" в Зоуервауде, където прояви интерес към биологичния произход на зърното, използвано за производството на бира. По време на обиколката из новата лаборатория кралят зададе въпроси за зърното и ечемика и получи обяснения за различните видове, използвани за производството на бирите на „Хайнекен", съобщава Biojournaal.

Ученият Август Бекерс разказа на краля и другите присъстващи, между които, шефа на „Хайнекен" Долф ван ден Бринк и наследницата на компаниятаШарлин де Карвальо-Хайнекен, за процеса на ферментация. Вилем-Александър е наричан „Принц Пилс" (Принц Бира) по време на студентските си години в Лайден заради любовта си към бирата. А по време на обиколката в „Хайнекен"показа, че е и истински ценител на бирата. Той попита Бекерс как „Хайнекен" проверява дали произходът на зърното е наистина биологичен. Ученият отговори, че всичко се отглежда биологично в страните, с които пивоварната си сътрудничи. Вилем-Александър се извини за многото въпроси, които зададе, а обиколката трябваше да продължи.

Откриването на новия център за научноизследователска и развойна дейност на „Хайнекен" беше специално събитие за Вилем-Александър. Преди петдесет години неговият дядо Бернард открива пивоварната в Зутервауде, която по това време замества заводите в Ротердам и по-късно в Амстердам. Съпругът на тогавашната кралица Юлиана прави това, натискайки бутона на миниатюрна бирена бъчва, с което пивоварната бива официално открита.