Те може да доведат до частични поражения или до пълно загиване на растенията * Патогените се запазват дълги години в почвата и при подходящи условия отново заразяват
Ваня ВЕЛИНСКА
Краставиците са едни от най-предпочитаните зеленчуци за отглеждане в оранжерии. Свежата продукция намира добра реализация както у нас, така и на европейските пазари.
Разбира се, в контролирани условия, при които температурата и влагата се управляват, се създава оптимална среда за развитие на културите. От друга страна сериозен проблем създават вредителите. Краставичните растения се нападат от много опасни болести и неприятели, които са с икономическо значение и могат да редуцират добива. Те нападат културата не само отглеждана на полето, но и в култивационни съоръжения.
Заразите могат да са от различно естество – вируси, бактерии, гъби, които нападат всички растителни части – корени, стъбла, листа и плодове.
В няколко материала ще обърнем внимание на икономически най-важните болести по краставиците. А първият е за болестите, които засягат кореновата система
Кореново гниене
Това е най-често срещаното заболяване, което се причинява от почвени патогени. Те са представители на гъби от родовете Fusarium, Rhizoctonia и Pythium. При подходящи температури патогените се активизират, бързо се разпространяват и заразяват масово насажденията с краставици, но също и други култури – дини, пъпеши.
Две са критичните фази, в които става заразяването: по време на разсаждането и при развитието на 7-8 същински листа
Симптомите по нападнатите части са подобни, с малки различия в зависимост от причинителя. Сред най-характерните са:
* Корените покафеняват, нямат смукателни коренчета.
* В основата на стъблото се забелязва мокро гниене. По-късно то може да обхване цялото стъбло.
* Първоначално нападнатите растения завяхват само в обедните часове.
С напредването на болестта увяхването е трайно и се стига до загиването им.
Препоръчително е такива растения да се изскубват, да се поставят в чували и да се унищожават безопасно извън насаждението.
Развитието на заразата се повлиява от редица фактори като околната среда – температура, влажност, от инфенкциозния фон, от наличие на механични повреди по растенията, които могат да са причинени от неприятели или агротехнически дейности, както и от хранителния режим – недостиг или излишък на макро- и микроелементи.
Вертицилийно увяхване
Причинителят на болестта е почвен патоген, който напада различни растителни видове – полски, овощни и ягодоплодни. Той е изключително опасен за някои зеленчукови култури – пипер, патладжан, краставици, картофи и др.
Подходящи условия за развитието на патогена са високо съдържание на органично вещество в почвата, монокултурно отглеждане на зеленчуци в оранжерии, в които не е възможно да се включи култура, която не му е гостоприемник.
Гъбата, причинител на болестта,
напада всички части на растенията във всички фази от развитието им
Симптомите са:
* Първоначално увяхват най-долните листа.
* Когато растенията се заразят рано, те не дават реколта. Ако заразата стане по-късно – увяхват листата.
* Проводящите съдове на стъблата и листата покафеняват.
* Корените на болните растения остават свежи и здрави на вид.
Както се бе посочено по-горе гъбата заразява във всяка фаза от развитието на растенията, като може да започне още от разсадната. Когато разсадите се отглеждат в торопочвени смеси, патогенът може да нападне младите растения още тогава. Ако това стане, загубите са огромни.
Заразата прониква през корените на растението и преминава в проводящата му система. Вследствие на повредите и запушванията, които причинява, се нарушава сокодвижението. Освен това се отделят и токсини, които пречат биохимичните и физиологичните процеси да протичат нормално.
Гъбата се запазва като мицел в растителните остатъци на междинни гостоприемници. Тя може да преживее в почвата над 10 години. Патогенът заразява чрез нападнат разсад, с почвообработките и с поливната вода.
Фузарийно увяхване
Болестта напада различни култури, но особено опасна е за краставицата, като причинява увяхване на растенията.
Патогенътсе среща в насажденията навсякъде по света, но с превес в по-топлите райони. Заразата блокира предвижването на водата от корените до листата и причинява загиването им.
Болестта може да нападне растенията във всяка фаза от развитието им.
Симптомите са:
* Първо пожълтяват най-долните листа.
* Растенията изостават в растежа си.
* По-късно листата покафеняват и изсъхват.
* Увяхването постепенно се придвижва в по-младите части на растението.
* Накрая цялото растение завяхва и загива.
Важен признак, напомнят фитопатолозите, е обезцветяването на проводящата система
Той се установява при напречен пререз на стъблото, където се вижда потъмняване на проводящите съдове. Когато заразяването е станало рано, потъмняването се наблюдава до върха на стъблото, както и по разклоненията.
Болестта се причинява от почвообитаваща гъба. Благоприятни условия за развитието й са високи температури – 28 градуса, висока почвена влажност, кисела реакция на почвата, прекомерно торене с амониева селитра.
Гъбата може да се запази в почвата в продължение на много години, дори да няма подходящ гостоприемник.





Коментари