Макро- и микроелементите са в основата на важни процеси в растителния организъм, при недостига им това се отразява на количеството и качеството на продукцията

Ваня ВЕЛИНСКА

Всички култури се нуждаят от балансирана храна, за да растат и да се развиват правилно. В схемата за торене се включват както жизненоважните макроелементи, така и микроелементите, които са с не по-малко значение. И недостигът, и излишъкът на елементите са причини за някои неинфекциозни болести, които се проявяват много ясно при овощните видове.

Науката е установила, че почти всички хранителни елементи при недостиг или излишък имат много характерни прояви, по които се идентифицират.

Азот

Безспорно елементът е сред най-важните за всички растения. Когато недостига азот, растежът и плододаването спират.

Овощно дърво, което е добре обезпечено с азот, е с добре развити леторасли, нормални и тъмнозелени листа, залага повече плодни пъпки, плододава по-добре.

При недостиг на елемента листата са дребни и са със светлозелен цвят с жълтеникъв нюанс. Те пожълтяват и окапват още в началото на есента. Ако времето е сухо, дърветата се обезлистват още през лятото. Летораслите са къси и по-тънки.

Излишъкът на азот също е вреден, тъй като дърветата имат удължено развитие, забавя се както плододаването, така и узряването на дървесината, което може да доведе до измръзване на някои растителни части през зимата. Повечето азот прави дърветата по-податливи на някои гъбни и бактериални болести, освен това се нападат повече и от някои неприятели като листни въшки и акари.

Фосфор

Също основен елемент за развитието и плододаването на овощните видове. Той участва в състава на нуклеиновите киселини, а също и на нуклепротеидите, които са важна част от клетъчното ядро. Освен това се включва в различни ензими, които контролират редица биохимични процеси в растителния организъм.

Добре снабденото с фосфор овощно дърво залага оптимален брой плодни пъпки, което е предпоставка за отлична реколта. То развива много добра коренова система, която има силна възстановяваща способност при механични или други повреди.

При недостиг на фосфор се проявяват симптоми. Първите са видими по листата, които от тъмнозелени стават матовокафеникави с бронзов оттенък.

При прасковата се появяват пурпурни петна и листата се завиват към централната жилка.

Калий

Елементът влияе върху водния режим, интензитета на фотосинтезата и образуването на въглехидратите при овощните дървета.

Дърветата, които са добре обезпечени с калий, се характеризират с по-висока устойчивост на болести, както и на неблагоприятни фактори на средата – студове, засушаване и т.н. Плодовете са с много високо качество.

При недостиг на калий най-забележимият симптом е промяната в цвета на листата, които по-късно стават хлоротични по краищата, а също и некротизират. Петурата се завива от периферията към централната жилка.

При по-слаб недостиг на елемента не се забелязват видими признаци по листата, но плодовете са по-дребни. При ябълката те не се оцветяват нормално за съответния сорт. Например при тези с червена кожица тя придобива светлокафеникаво оцветяване.

Освен макроелементите, както беше споменато, микроелементите също имат голямо голямо значение за овощните култури.

В практиката микроелементите се подават чрез листно внасяне по време на вегетацията на културите. Обикновено торовете са комбинирани, съдържащи различи елементи. Най-често това са бор, желязо, манган, цинк и др., които са в различни съотношения в отделните комбинации. Например тор, който е с много по-високо съдържание на желязо, се препоръчва при сериозен дефицит на елемента, когато се стига до хлороза по дръвчетата.

Бор

Борът се усвоява от корените на растенията като анион. Елементът подпомага меристемната активност, диференцирането на плодните пъпки, кълняемостта на прашеца, завързването на плодовете, както и придвижването на въглехидратите.

Калциевите йони потискат постъпването на бора в растенията, а повишеното им усвояване понижава количеството на водоразтворимия бор. На това реагират младите листа, които проявяват симптоми на недостиг.

Азотното хранене също влияе върху степента на проявление на борен недостиг.

Липсата на бор води до поява на корковидни образувания и деформации по плодовете, напукване на плодовото месо, затруднява образуването на завръзи, тъй като е възпрепятствано оплождането на цветовете. Освен това може да предизвика скъсяване на междувъзлията на летораслите. Симптомите на недостиг се появяват първо по върховете на летораслите.

Излишъкът на бор също влияе на дръвчетата. По-чувствителни са костилковите видове. Те натрупват този излишък в кората и плодовете, много рядко в листата.

Желязо

Желязото влиза в състава на голям брой дихателни фермени, необходим е за образуването на хлорофил, затова има голямо значение за дишането, обмяната на енергия и фотосинтезата.

Недостигът на желязо предизвиква желязна хлороза. Симптомите са лесно разпознаваеми. Зеленият цвят избелява, като това най-силно се проявява между нерватурата на листата. Хлорозата започва от връхната част на летораслите.

Неинфекциозното заболяване се изразява във видим недостиг на хлорофил в растенията, вследствие на което листата пожълтяват.

Недостигът се проявява по-силно на почви, които са варовити, тъй като калцият в тях блокира усвояването на желязото.

Манган

Манганът подпомага редица ензимни реакции, важен е за нормалното протичане на фотосинтезата и влияе върху образуването на въглехидрати.

Мангановият недостиг се наблюдава по-рядко по овощните дървета. Най-силно се проявява на силно карбонатни почви.

Липсата на манган при овощните дръвчета се изразява в проява на характерна хлороза.

Мед

Медта участва в ензимни процеси и подпомага транслокацията на аминокиселините. При слаб дефицит на елемента се задържа растежът и се понижава добивът, а когато е силен – се проявяват видими признаци на глад. Такива са: хлоротичност, завиване и некроза на връхните листа, загиване на върховете на летораслите. Те могат да доведат дори до загиване на дръвчетата.

Цинк

Цинкът се включва в редица ензимни реакции, влиза в състава на ферменти и влияе на синтеза на ауксини и гиберилини.

Признаците на недостиг на цинк се изразяват в развитие на дребни листа – т. нар. дребнолистие и хлоротични петна между нерватурата. Тъй като растежът е затруднен, междувъзлията са къси и листата оформят розетка.

Излишъкът на фосфор в почвата затруднява постъпването на цинка в растенията. Нарушава се баланса между двата елемента и често се стига до цинков дефицит.

Горчивите ядки са следствие

на липса на калций 

Може да се проявят както през вегетацията, така и по време на съхранението на продукцията

Калцият е елемент, който се съдържа в клетъчните стени, отговорен е за пропускливостта им. Той е свързан с ензимната дейност на растенията.

При недостиг на калций се нарушава нормалното делене на клетките в растежните точки на меристемната тъкан на корените.

При ябълката дефицитът на калций се проявява като горчиви ядки по плодовете. Неинфекциозната болест често се проявява по-късно по време на съхранението им.

По засегнатите плодове се забелязват множество тъмни хлътнали петна, които най-често се намират в долната им част. По-късно петата стават по-интензивно оцветени. При червените сортове те придобиват тъмночервено оцветяване, а при жълтите и зелените - от светлозелени до зелени.

Повредените плодове наподобяват тези, бити от градушка. Понякога поразените плодове външно изглеждат здрави, нямат видими външни признаци. При разрязването им обаче в плодовото месо се виждат кафяви ядки, които са разпръснати. Горчивите ядки са тъмнокафява гъбеста тъкан с горчив вкус.

Многобройни изследвания показват, че горчивите ядки са следствие на недостиг на калций в растителния организъм, въпреки че все още не са изяснени причините как се стига до това.

Предполага се, че този недостиг е следствие на изтеглянето на елемента от листата. Проблемът обаче е доста комплексен и трудно може да се обясни само с дефицита на калций, казват специалистите. Някои смятат, че

основно значение има съотношението

между калция, магнезия, калия и азота

0 Горчивите ядки се срещат по-често при плодове от градини с по-нисък добив, при по-млади дървета, както и при такива, които са обрани преди или след беритбената им зрелост.

0 Топлото и сухо време през юли и август също води до повече плодове, нападнати от неинфекциозната болест.

0 При колебания в доставката на вода, когато се редуват периоди на засушаване и обилно напояване по време на наливане на плодовете, също се наблюдават повредени плодове.

0 Други причини са: прекомерно напояване преди беритбата, небалнсирано торене с азот, фосфор и калий, внасяне само на азотни торове, силна резитба и т.н.

Ябълковите сортове имат различна чувствителност към горчивите ядки. Например сортовете Джонатан, Муцу, Грени Смит са по-чувствителни от сортовете Джонаголд, Фуджи, Гала, Златна превъзходна и др.

Хлорозата може да е следствие на дефицит на различни елементи
Хлорозата може да е следствие на дефицит на различни елементи