С пилешка кайма
Благодарение на зеленчуковия сос и апетитната кашкавалена коричка, ястието се получава изключително вкусно.
Продукти: 3-4 патладжана, сол на вкус, 4 суп. лъж. растително масло, 1-2 моркова, 1 чушка, 2 глави лук, млян черен пипер на вкус, 1-2 суп. лъж. доматена паста, 100-150 мл вода, 300 г пилешка кайма, 80 г твърдо сирене.
Приготвяне: Нарежете сините домати по дължина на тънки филийки. Поръсете със сол и оставете за 5-10 минути, след това изплакнете и подсушете с домакинска хартия.
За да отнемете горчивата черна вода от патладжана стъпката с посоляването, изчакването и изплакването на зеленчука, ще се повтаря във всяка рецепта.
В тиган загрейте 2 супени лъжици растително масло на средно силен котлон и запържете патладжаните за 2-3 минути от всяка страна.
Охладете. Настържете морковите на едро ренде. Нарежете чушката и едната глава лук на ситно и ги запържете за 4-5 минути, подправете със сол и черен пипер. Добавете доматеното пюре и водата и разбъркайте. Дръпнете от котлона и изчакайте да изстине.
Нарежете втората глава лук и я прибавете към каймата. Подправете със сол и черен пипер. Във всяка филия от синия домат поставете по малко количество от каймата и завийте на руло. За удобство краищата на рулцата можете да закрепите с клечки за зъби.
Наредете рулата в тавичка за печене и отгоре полейте със соса. Печете около 25-30 минути на 180°C. Пет минути преди да е готово ястието, извадете и поръсете с настърган кашкавал.
С извара и чесън
Вкусно и апетитно предястие с лек пълнеж. Кориандърът придава на ястието специален вкус.
Продукти: 2 сини домата, сол на вкус, 4 суп. лъж. растително масло, 150-200 г извара, кориандър на вкус, 50 г орехови ядки, 1-2 скилидки чесън, 1-2 суп.лъж. сметана.
Приготвяне: Нарежете, посолете и изкиснете патладжаните. Подсушете върху домакинска хартия. Запържете филийките син домат за няколко минути от всяка страна, за да омекнат. Ако искате ястието ви да е по-диетично може да приготвите патладжаните във фурната или на скара.
Поставете готовите филии син домат върху хартия, за да отстраните излишното масло. Охладете.
Смесете изварата със ситно нарязания кориандър, накълцаните орехи и чесъна. Подправете със сметана и сол. За да стане пълнежа по-въздушен, изварата може да се разбие с пасатор или да се претрие през сито. Поставете по малко от пълнежа върху всяка филия патладжан и завийте на стегнато руло.
С шунка и кашкавал
Лесен вариант за засищащо и вкусно предястие или лека вечеря. Може да се сервира и на празничната трапеза.
Продукти: 2-3 сини домата, 2-4 суп.лъж. растително масло, 80-100 г шунка, 50 г твърдо сирене, 100 г топено сирене, 1 суп. лъж. майонеза.
Приготвяне: Нарежете патладжана по дължина на много тънки филийки. Запържете ги в олио от двете страни, докато зеленчуците покафенеят. Прехвърлете върху хартия, за да отстраните излишното масло.
Нарежете шунката на малки парченца. Настържете и двата вида сирене. Смесете всичко с майонеза.
Поставете сиренето и месната плънка в края на охладените патладжани и ги навийте на руло.
С домат, чушка и сирене
Апетитни хапки от запечени зеленчуци и разтопено сирене.
Продукти: 2-3 сини домата, сол на вкус, 5 суп. лъж. растително масло, 2 моркова, 1 чушка, 1-2 домата, млян черен пипер на вкус, 150 г твърдо сирене.
Приготвяне: Нарежете, посолете и, след като изчакате 5-10 минути, изплакнете филиите син домат. Подсушете върху хартия.
Загрейте 2 супени лъжици олио и запържете патладжаните за 2-3 минути от всяка страна. Настържете морковите на средно ренде. Чушката и доматите нарежете на малки парченца. Загрейте още 2 супени лъжици олио в тиган и запържете морковите за 5-7 минути. Добавете чушките и доматите, подправете със сол и черен пипер. Гответе още 5-7 минути. Охладете. Настържете сиренето на едро ренде. Разбъркайте около ? от количеството с пържените зеленчуци.
Поставете по малко от пълнежа върху филийките патладжан и завийте рулцата. Наредете във форма, намазана с останалото масло. Печете около 15-20 минути на 180 °C. Поръсете с останалия кашкавал и печете още 5 минути.
С чеснов хумус
Хумусът съдържа много чесън, изпечен във фурната. Това му придава ярък аромат и прави предястието особено вкусно.
Продукти: 2 глави чесън, 2 патладжана, 2-3 суп.лъж. зехтин, сол на вкус, 250 г консервиран или варен нахут, 4 суп.лъж. тахан (сусамова паста), 3 суп.лъж. лимонов сок, 2 суп.лъж. вода, 1 ч.лъж. Смрадлика, 1/2 ч.лъж. смлян кайенски пипер.
Приготвяне: Почистете главите чесън, отрежете горната част, за да разкриете скилидките. Увийте всеки чесън във фолио. Печете ги на 200 °C за 40-45 минути.
Междувременно нарязваме патладжана по дължина на тънки ивици. Запържете ги в масло от двете страни, подправете със сол.
Прехвърлете синия домат върху хартия, за да отстраните излишното масло.
Охладете чесъна и го „разглобете“ на скилидки. Разбийте ги в блендер, заедно с нахута, тахана, лимоновия сок, водата, солта и подправките. Добавете още малко вода, ако е необходимо.
Поставете по малко хумус в края на патладжанените ленти и навийте на рула.
Коментари