Без значение каква порода имате, първото преживяване трябва да бъде забавно, а не страшно

Вашето куче тича ли с вълнение към всеки воден обект? Може би няма как да преминете покрай рекичка или езерце, без то да се гмурне. Или пък любимецът ви се отнася с водата като враг и ще направи всичко, за да остане сух. Всяко куче е различно и не всички се раждат с любов да се намокрят. Но всички ли могат да плуват?

В зависимост от породата, вашият четириног приятел може да се чувства естествено във водата или плуването да се окаже предизвикателство. Независимо дали кучето ви харесва да се потапя или предпочита да остане на сушата, от съществено значение за него е да се научи да се чувства комфортно във и около водата. Може да искате да се качите заедно на лодка, да отидете на плаж или да се насладите на ваканция на вила. Може дори да имате басейн в задния двор или да посетите някого, който има. Ето някои насоки за обучение по плуване за кучета и съвети за безопасността във водата.

Не всяка порода е естествен гмуркач 

Ако се замислите за традиционната цел на породата, става очевидно, че някои ще бъдат привлечени към водата. Има такива, които са родени да плуват, защото са разработени за работа във вода. Помислете за Лабрадорите или Шотландския ретривър, които са били отглеждани за извличане на водни птици за ловеца. Някои породи дори имат „вода“ в името си като Португалското водно куче, което е разработено да работи във водата като помощник на рибарите, или Ирландския воден шпаньол с характерната къдрава и водоотблъскваща козина. Тези кучета имат физическа структура, за да бъдат отлични плувци и повечето няма да обичат нищо повече от играта във водата.

И докато някои породи изглежда знаят как да плуват от момента, в който видят вода, други просто не виждат смисъл да го правят. А някои имат разпределение на теглото (например Булдог), което не би им позволило да плуват много добре без жилетка. На късокраките породи с дълги тела като Дакел също може да им е трудно във водата.

И така, всички кучета ли могат да плуват? Въпреки че това е мит, със спасителна жилетка и някои уроци от вас, всяка порода трябва да може да се придвижва във водата.

Значението на спасителната жилетка 

Според специалистите жилетката винаги е добра идея. Това е и първата стъпка в уроците по плуване на кучета. Купете жилетка, която удобно пасва на вашия любимец. Без значение каква порода имате, винаги искате първото преживяване да бъде забавно, а не страшно.

Което означава никога да не хвърляте кучето си във водата и да го оставяте да разбере нещата само. Хвърлянето на пале или младо животно е не само ужасна идея, но всъщност може да навреди на смелостта му за плуване за цял живот. Ето и друга причина за спасителната жилетка – начинаещият плувец ще има повече увереност с жилетка и следователно ще се чувства по-смел от този без.

Дори кучета, които изглеждат уверени, като тези, впускащи се във водата, докато преследват играчка или друго куче, могат да се окажат в беда. Те често просто гонят обекта, без да осъзнават, че повърхността се е променила. Не искате любимеца ви да се паникьоса, когато осъзнае, че почвата е изчезнала. Затова жилетката ще им даде време, докато се ориентират и осъзнаят, че могат да гребат с краката си. Животното без жилетка може да изпадне в паника, да глътне вода и да се удави за няколко секунди, необходими на рефлекса за гребане.

Кучетата, които се учат да плуват, гребат само с предните си крака, докато задните висят надолу, обикновено опитвайки се да намерят дъното. Това е друга причина за спасителната жилетка на начинаещия плувец – тя ще държи гърба му на нивото на водата. Когато той е изравнен, на кучето му хрумва, че всъщност има „задвижване на четирите колела“ и всичките четири лапи започват да гребат. Преди да разберете, вашият любимец се движи през водата плавно и уверено.

Как да изберете правилната екипировка 

Независимо дали кучето ви е порода, която обича водата и току-що започва, или такава, която се нуждае от допълнително обучение, не забравяйте да изберете най-подходящата спасителна жилетка. Тя няма да е излишна дори при опитния плувец, тъй като любимецът ви може да се умори или да се дезориентира, така че жилетката ще му помогне. А ако смятате да се разходите с лодка, значението ѝ е съществено - ако кучето падне зад борда, може да има бурна вода или силни течения и тази жилетка да спаси живота му.

Потърсете спасителна жилетка, която е издръжлива и изработена от водоустойчиви материали. Тя също трябва да се регулира, за да можете да осигурите плътно прилепване към тялото на кучето си. Помислете за отразяваща облицовка, ако планирате вечерни дейности на водна основа. По същия начин, ярко оцветената тъкан е бонус за видимост.
Също така, уверете се, че жилетката има дръжка. Това може да ви помогне да вдигнете кучето си от водата, да го хванете, ако се мъчи, и да го напътствате, докато се учи да плува. Но специалистите съветват да се убедите, че дръжката е достатъчно здрава.

Започнете уроците 

Когато започнете уроци по плуване на кучета, от ключово значение е да примамите четириногия си приятел във водата. Независимо дали става въпрос за игра с вас или с играчка, създайте ситуация, която насърчава любимеца ви да влезе самостоятелно. Не го дърпайте във водата и не забравяйте да носите собствена жилетка. Ако кучето ви изпадне в паника, може да се изкачи върху вас, за да избяга, и особено с голямо животно, това може да изложи на риск вашата безопасност.
Друг метод, който специалистите препоръчват, е намирането на приятел с куче, което вече е уверен плувец. С тази техника вашият любимец може да гледа и да се учи, но още по-важно е да види колко забавна може да бъде водата.

Ако е възможно, започнете в плитка вода и бъдете близо до кучето си. Нека то свикне просто да намокри краката си. Не се отдалечавайте от плитчините, докато любимецът ви изглежда щастлив там, където се намира. Насърчавайте постепенното придвижване към по-дълбока вода и използвайте много похвали и положително подсилване - ако възнаградите кучето си за това, че е във водата, то ще иска да отиде там отново. Всеки път, когато животното ви изглежда претоварено, преминете към по-плитка вода или суха земя и го оставете да се успокои преди да опитате отново.

Също така е важно да научите кучето си как да излиза от водата. Насочвайте го към брега или рампата на басейна, докато плувате заедно. Ако не можете да влезете с него, е важно да останете близо до изхода, за да му помогнете да намери пътя. Продължете да повтаряте тези стъпки, докато любимецът ви разбере как да излезе от водата.
Има много места, където да научите кучето си да плува, от езерото до басейна, но определено постепенният наклон във водата помага. Освен това яркосинята вода в басейн може да изглежда неестествено за четириногите и да ги накара да не желаят да влязат. Обикновено езеро или море изглежда малко по-естествено за животното, но водата е вода. Ако не обичат да са мокри, няма значение какъв цвят е тя.

Съвети за безопасност 

Има редица предпазни мерки, които трябва да предприемете, когато кучето ви е във или близо до вода. Първата е температурата. Уверете се, че температурата на водата плюс температурата на въздуха се равнява на поне 38 градуса С, преди да пуснете любимеца си да плува. Когато температурата на водата е твърде студена, рискувате вашето куче да пострада от „студена опашка“ - състояние, при което опашката увисва и спира да се размахва или повдига. Животното също може да изпита хипотермия, което е още по-сериозно. Особено чувствителни са палетата. Ако вашето куче скочи във вода, която е твърде студена и започне да трепери или да не използва опашката си, незабавно посетете ветеринар.

Токсичността на водата е друг въпрос, за който трябва да внимавате. Това е, когато кучето поглъща твърде много вода, докато плува. Чест признак е повръщането след плуване. За да се предотврати токсичността на водата, специалистите предлагат да се поддържат кратки сесии за плуване, максимум 10 минути. Освен това не хвърляйте голяма играчка във водата. Плоската малка играчка, като меко летящо фрисби, е най-добра. След като кучето ви излезе от басейна, можете да го храните с някаква дехидратирана или лиофилизирана храна, за да му помогнете да абсорбира излишната вода в стомаха.

И разбира се, ако кучето ви е естествен плувец, бъдете предпазливи към други същества като водни змии или щракащи костенурки. Рибните куки със стръв върху тях са друг риск в естествените водни басейни – любимецът ви ще погълне примамката преди да разберете какво е станало. Ако това се случи, стигнете до спешния ветеринар възможно най-скоро.

И когато кучето ви е навън на слънце, не забравяйте да му осигурите достъп до сянка, както и до прясна, чиста питейна вода. В противен случай то може да се изкуши да отпие от басейна, морето или езерото и това не е най-здравословният избор. И не забравяйте слънцезащитата. Породите без козина или дори животните със светло покритие могат да получат лоши слънчеви изгаряния. А ако носът на любимеца ви е розов, не забравяйте да го намажете със слънцезащитен крем.

Никога не оставяйте кучето си без надзор във или близо до водата и дръжте очите си широко отворени за опасности