Производителите съветват дистрибуторите да бъдат внимателни, предупреждават за „значителен“ дефицит на праскови, нектарини и кайсии

Доставчиците на костилкови плодове предупреждават за недостиг в Европа този сезон, след като големите студове през април са повредили овощните градини в Испания, Италия, Гърция и Франция. Европейските производители съветват дистрибуторите да бъдат внимателни, предупреждават за „значителен“ дефицит на праскови, нектарини и кайсии.

Годишната европейска конференция на костилковите плодове Medfel в края на май изчисли, че реколтата от праскови и нектарини в региона през 2021 г. е намаляла средно с 36% за пет години, което е една от най-ниските реколти в Европа от 30 години насам. Междувременно

производството на кайсии е намаляло с 40% от средното за 2015-2019 г.

Този обем може да бъде допълнително намален, ако страните производителки се сблъскат с неблагоприятни метеорологични условия като екстремни горещини или градушки през следващите летни месеци.
Испания, лидер в производството на костилкови плодове, прогнозира реколтата от праскови и нектарини от 1,2 милиона тона, 20% под средното ниво за пет години, докато количеството на кайсиите ще намалее с една трета до 86 835 тона.

В същото време в Италия сегашното производство на праскови и нектарини е 722 000 тона, което е с 45% по-малко от средното за пет години. А производството на кайсии е 154 224 тона, което е с 37% надолу.

Съседна Гърция прогнозира „исторически слаба“ година за праскови и нектарини: 360 000 тона - половината от обема на нормална година.
Франция изчислява значителен спад в реколтата от праскови и нектарини с 119 400 тона, като нектарините са пострадали особено много, а реколтата от кайсии от 47 443 тона е с 64% по-малко от средната за пет години.