Основният симптом би бил промяна в нормалното поведение

За разлика от хората, кучетата не могат да изразят вербално това, което чувстват. Но въпреки че емоциите им са различни от нашите, експертите признават, че психичните проблеми, подобни на депресията, могат да се появят при четириногите ни приятели.

Симптомите варират в зависимост от конкретното куче и тежестта на проблема. Има някои ключови неща, за които обаче трябва да внимавате, включително промени в езика на тялото по време на взаимодействието им с хора и други домашни любимци, намален апетит и летаргично поведение.

Основният симптом би бил промяна в нормалното поведение като нежелание за иначе любими дейности. Например куче, което обикновено обича да играе, но сега бързо губи всякакъв интерес към играта.

Сред другите признаци може да бъде нуждата от постоянна близост до собственика. Възможно е някои кучета обаче да тръгнат по другия път и да прекомерно да се отдръпнат.

Чести причини 

Ако подозирате, че вашето куче страда от депресия, запитайте се какво се е променило в живота и средата му.
Има различни причини за депресия. Понякога това е очевидно нещо, но може да бъде и едва забележима промяна или комбинация от проблеми, които са се натрупали с течение на времето.

Специалистите свързват депресията при животните с конкретно събитие. Това може да бъде загуба на собственик, загуба на приятел, с който са израснали, или огромна промяна в начина на живот – голямо местене или добавяне/изваждане на ключови членове на тяхната социална група.

Някои често срещани причини за задействане на депресия включват:

* Мъка по загубата на спътник - човек или животно.

* Хронична болка.

* Травма, включително нараняване, тормоз или дългосрочен стрес.

* Промени в околната среда, като например преместване в нов дом, изнасяне на член от семейството, поява на ново бебе или домашен любимец в домакинството. Дори неща като деца, които се връщат на училище след удължени ваканции, или промяна в начина ви на работа, могат да бъдат фактори.

* Социална изолация.

* Недостатъчна физическа и/или психическа стимулация. Това важи особено за високоенергийните, работещи породи.

Според специалистите сериозните поведенчески проблеми често са резултат от комбинация от генетика, ранен жизнен опит, физическа и социална среда и текущи учебни процеси.

Как да я лекуваме 

Понякога някои съвсем прости екологични и социални промени могат да доведат до огромно подобрение. Например да прекарате малко повече време с кучето си, да го заведете на допълнителни разходки със забавления, да играете на дърпане или да направите малка сесия за сресване. Обикновено, с малко време, допълнително внимание и приятно обогатяване, вашият любимец ще премине през депресията си без големи затруднения.
За някои кучета обаче това състояние не е толкова преходно, а е по-сериозен дългосрочен проблем и те се нуждаят от допълнителна подкрепа. Това са основно животни с особено травматично минало и не е изненадващо, че се нуждаят от допълнителна помощ.
Често се препоръчват поведенчески насоки от професионалист и понякога фармакологичната подкрепа може да бъде от полза. Специалистите казват, че фармацевтичните препарати са много полезни в случаите, когато основното емоционално състояние на кучето пречи на способността му да научава ново поведение или влияе отрицателно върху качеството му на живот.
Но фармацевтичните възможности не са единственият лек за кучета, страдащи от психични заболявания, а по-скоро само част от плана за лечение. Често най-ефективните планове включват комбинация от фармацевтични продукти, внимателно управление на околната среда и модификация на поведението, а не само един от тези елементи.

Симптомите на депресия обикновено са подобни на тези, проявяващи се при куче, страдащо от основно медицинско състояние или хронична болка. Понякога именно това може да бъде причина за депресия.