Лозата и асмата са известни като калиеволюбиви. Калият е необходим в големи количества, често в по-големи дози от азота, особено при грозде, отглеждано за производство на вино. Той е особено важен при наливането на гроздовете. Износът на калий с гроздето - 2,5-7,0 кг/дка.
Елементът е много важен, защото участва в активния транспорт на захарите от листата към плодовете. Има важна роля за качеството и големината на гроздето и добива.
Лозите имат по-големи нужди от калий, в сравнение с тези за азот.
Обичайната практика е калият да се внесе преди началото на зреенето на гроздето.
При ниски нива на калий в почвата и листата е подходящо листното приложение във фазата начало на зреене на гроздето.
Калият има ефект върху общата киселинност, подпомага неутрализирането на киселините в гроздовият сок.
Недостигът му се вижда осезателно в средата или края на лятото, като хлороза и/или предевременно окапване на листата. Пожълтяването започва от краищата на листата и напредва към центъра.
При белите сортове хлорозата е жълта, а при черевните сортове хлорозата е червена или кафява.
При случаи на среден недостиг на калий тъканта около проводящите тъкани остава зелена.
Силният недостиг на калий води до развитие на по-малък брой леторасли, забавен и намален растеж, залагане на по-малко плодове и по-нисък добив. При липсата му гроздовете са сбити и узряват неравномерно.
* Калцият е много важен за добива и е критичен за някои качествени показатели, като здравина на кожицата на зърното, устойчивост на болести, намаляване на гниенето на гроздовете. Недостигът води до опадване на гроздовете и зърна. Калцият е много важен за доброто качество на кожицата.
Износът на калций с грозда - 4,0-8,0 кг/дка.
В някои случай той е по-важен или също толкова важен, колкото азота. Почти 40% от калция отива в листата и за растежа на лозовите пръчки.
Калцият се усвоява в най-големи количество от развитието на листните пъпки до залагането на плодовете.
Нужно е листно и почвено приложение. При недостиг на калций лозите стават много чувствителни на ниски температури.
Калцият е нужен на лозите в големи количества. Около 40% от него се усвояват от лозите в периода от развитие на листните пъпки до залагането на плодовете. Много е важен за осигуряване на еластичността на клетките, това намалява натиска от болести и намалява напукването на гроздето късно в сезона. Затова листното приложение на калций е много важно за качеството на гроздето.
Дефицитът му води до преждевременно узряване на гроздето и мека кожица. Пръскането с калций по време на началото на зреенето на гроздето ще намали напукването на гроздето.
Коментари