Дините и пъпешите са доста капризни. Те се засяват при трайно затопляне на времето.

Със сеитбата на дините и пъпешите не трябва да се бърза. Обикновено и дините, и пъпешите се отглеждат чрез директно засяване на семената. При динята може да се отгледа разсад, когато се извършва присаждането й върху кратуна.

Обикновено температурните условия са подходящи засяването да се направи в последната десетдневка на април или в началото на май, когато вече няма опасност от слани. В най-топлите райони на страната може да се направи и по-рано.

Препоръчително е засяването да започне едва когато почвата се затопли трайно на дълбочина 10 см, а температурата на въздуха се задържи в границите на 16-17 градуса.

Засяване

* Сеитбата на дини се извършва в гнезда с 5-6 семена на дълбочина 5-7 см, когато пролетта е суха и топла, а ако е влажна - на около 4 см. Гнездата се правят на разстояние едно от друго на 160-170 см.

* Пъпешите се засяват малко по-плитко – на дълбочина 3-4 см, също в гнезда с 5-6 семена във всяко едно. Разстоянието между тях е 150-160 см.

Важно!

В повечето случаи дините и пъпешите се отглеждат без напояване. Трябва да се знае обаче, че и двете култури са взискателни към влажността на почвата, тъй като имат сравнително плитка коренова система. Ето защо при възможност е препоръчително да се полеят няколко пъти.

Растенията се нуждая най-много от вода в две фази от развитието си: цъфтеж и наедряване на плодовете.

Дините и пъпешите да не се поливат по време на зреене на плодовете. Повече поета вода намалява сладостта им, а кората им става по-дебела.

При висока влагата в почвата пъпешите се напукват.