Убедени сме, че всеки градинар се е сблъсквал с лошите герои на днешната ни тема. Я, кажете колко успешни и неуспешни методи за борба с охлювите, било то „задомени“ със собствена къщичка или „разведени“, останали голи и боси, сте изпробвали или чували? Ние знаем поне 10 безвредни (за нас, не за тях):

* Съд с бира, заровен до ръба в почвата;

* Медна тел или пластина около растенията или лехите;

* Динена или цитрусова кора, под която да се съберат охлювите;

* Мокро полиетиленово платно или съд обърнат с дъното нагоре със същата цел;

* Поръсване на почвата с пясък, пепел, яйчени черупки, стъкълца или други остри, дребни частици, които да са болезнени или поне неприятни за коремоногата твар;

* Поръсване на почвата със сол, сяра, гипс, амониева селитра и др. Те изсушават охлювите, но вредят и на почвата, и на растенията, поради което никак не ги препоръчваме;

* „Лов“ на гадове в малките часове на деня, когато те са най-активни;

* Да ги „храните“ като домашни любимци с нещо вкусно за тях, вместо да ги разглеждате като врагове, които повреждат цветята и зеленчуците;

* Да си отглеждате естествени техни врагове – птици, жаби и други хищници;

* Да използвате уж безвредни гранули и други химични препарати.

Ако ви е омръзнало...

Както многото други неприятели по растенията, така и охлювите имат определени предпочитания – за храна, за местообитание, за размножаване, за снасяне на яйца, за зимуване или просто за преспиване. И те си имат биологичен часовник, който тиктака с точно определен ритъм, а ако ние го проучим, разберем и прекъснем, тогава ще можем да се похвалим с трайна победа.

Първото, което може да промените, е обстановката. Колкото по-малко удобства, толкова по-малко вредители. От друга страна може да се възползвате от самоходните мръвки и да нахраните някои домашни птици с тях. Но в такъв случай не бива да използвате отрови.

А за да не тичате срещу вятъра за пореден път, просто започнете да отглеждате „не вкусни“ растения за охлювите. Така те ще отидат у съседите сами.

Вместо хоста – брунера  източник: krzysztofniewolny

източник: krzysztofniewolny

Не, че имаме нещо против хостите, но те са един от най-любимите деликатеси на охлювите. Та вместо да се ядосвате на красивите листа превърнати в дантела, плетена на една кука, не е ли по-добре да замените една красавица с друга?

Вярно, че брунерата не предлага такова огромно разнообразие от шарки и багри, но пък си има многобройни тайни оръжия, разположени по листните петури, дръжките и цветоносите. Това са власинките. Никой плужек няма да припари до толкова силно овласени листа, камо ли да ги яде.

Замяната на хости с брунери би била идеалното решение за сенчести кътчета и градини.

Аквилегията не е вкусна  В природата охлювите са „чистачи“ и се хранят предимно с мъртва растителност. Когато такава няма, хапват каквото има.
източник: blende12

В природата охлювите са „чистачи“ и се хранят предимно с мъртва растителност. Когато такава няма, хапват каквото има. източник: blende12

Много градинари споделят, че именно в онези сенчести кътчета, където охлювите намират перфектното местообитание, и в които ние пък можем да отглеждаме сравнително малко видове цветя, аквилегията се справя отлично. При това без повреди от гризещите машини.

Аквилегия може да се отглежда от семена и коренища. Тя предлага огромно разнообразие от цветове и комбинации, а и цъфти доста продължително.

Неин недостатък е, че има склонност да се самозасява, но в интерес на истината не е агресивна.

Не харесват млечки 

Знаем, че като чуете млечки настръхвате, защото повечето видове се считат за плевели. Но в семейството на еуфорбиите има много, много видове, на които, ако дадете шанс, ще украсят градината ви по най-перфектният начин.

Млечният сок, които се отделя при нараняване, на която и да е част на еуфорбиевите растения може да предизвика сърбеж по кожата ни и дори алергична реакция. Същите вещества, които дразнят нас, отблъскват не само слузестите неприятелчета, но и много други.

Гераниумите ги отблъскват 

Като казваме гераниуми имаме предвид всички онези видове здравец, за които се сещате. Като близки родственици, редно е да споменем, че и мушкатото, и сакъзчетата не влизат в менюто на охлювите.

Най-разпознаваемият и разпространен здравец може да се срещне в гората с розови цветове, но има и културен с бели.

Ако обаче харесвате по-нестандартни неща, препоръчваме да хвърлите по едно око на Geranium hybridum (азиатски гераниум със сини цветове), Geranium pratense (с уникални пурпурни листа и снежно бели цветове) и Geranium dalmaticum ( красив и нежен представител с розови цветове).

Латинките им лютят  източник: Rollstein

източник: Rollstein

Латинките се оказват имунизирани срещу охлювите поради простата причина, че листата и цветовете им лютят. Всъщност, това е и една от причините пък ние да ги похапваме под формата на микро зелении или украса към различни ястия и десерти.

В интерес на истината, сега е моментът да си засеете семенца от латинки. Имате голям избор от предимно топли пастелни цветове, а размерите на растенията зависят от сорта. Единия вариант е компактно храстче, а другият - дълга лиана.

Имайте предвид, че латинките привличат насекоми като листните въшки и белокрилката.

Хойхера за феновете на листните шарки  източник: MabelAmber

източник: MabelAmber

Хеухера или хойхера? Хойхерела или хойхерита? Една-две буквички променят звученето, но в градината буквите не са важни. Умалителните пък идват от специална селекция нови (и не толкова нови) сортове.

Хойхерите предлагат голямо разнообразие от обагрени листа, а освен това и цъфтят с едни от най-нежните цветчета в растителното царство. Когато говорим за предпочитанията на охлюви обаче, те никак не са нежни. Напротив!

Листнодекоративните красавици се чувстват добре в сенчести или полусенчести кътчета и са лесни за отглеждане. Ако някой иска да ги има в градината си, редно е да изчака още месец преди покупката, за да може да си избере точните шарки в градинския център.

Още бронирани цветя срещу лигавия враг  източник: caeuje

източник: caeuje

Охлювите се раздвижват със затоплянето на времето, но същото важи и за цветята. Почти всички луковични цветя, които цъфтят през пролетта са защитени от гадинките по една или друга причина. Но какво да кажем за тези, които украсяват лятото и есента? Е, отново има избор. Ето няколко предложения:

* Крокозмията цъфти чудесно през лятото и хич не се нрави на коремоногите;

* Есенното ботурче и като цяло цикламите също имат защита срещу нагризване;

* Кукурякът присъства гордо в този списък;

* Фуксиите, студоустойчиви или не, не се нападат от охлювите;

* Лавандулата и някои други ароматни билки не влизат в менюто.

* Астилбето, алхемилата, анемониите, астранцията, напръстниците, пенстемона и др.

Вместо обобщение 

Как да разберете дали цветето, което харесвате ще влезе в диетата на гризкащтите хлъзгави машинки? Много просто.

Те не харесват растения със силно овласяване, не харесват растения с люти или отровни листа, със силен аромат или съчетание от изброените. Оттук изборът става лесен.

Естествено има изключения. Например тагетесът мирише зле, но на охлювите изглежда това не им пречи, слатите отделят млечен сок, но са едни от най-засегнатите в зеленчуковата градина.

източник:blueberrykings111
източник:blueberrykings111