Съвсем скоро по рафтовете на магазините ще се появят пресни зеленчуци и салати от новия сезон. Но ако вие все още не можете да се „справите“ с бурканите с кисели краставички, приготвени миналата година, тогава нашата селекция от рецепти е специално за вас.

Вкусни салати

Немска с колбас 

Ще ви трябват: 1 кг мек салам (телешки, „Камчия“ и пр.) или варена наденица, 1/2 чаена лъжичка накълцан чесън, 1/2 ч. лъж. ситно нарязан магданоз, 1 глава лук, нарязан на полумесеци, 4 мариновани краставици, 1/2 ч. чаша оцет, 2 супени лъжици растително масло.

Приготвяне: Нарежете колбаса на дълги тънки филийки (жулиени) и прехвърлете в дълбока купа.

В отделен съд смесете оцета и растителното масло. Добавете лука, чесъна и магданоза. Краставиците нарежете на тънки ивици и добавете към колбаса, полейте с приготвената маринатата. Покрийте салатата с капак и оставете в хладилник за поне два часа. Сервирайте студено.

Картофена 

Ще ви трябват: 1 кг картофи (за предпочитане млади), 1/2 чаена чаша кисело мляко, ? ч. чаша майонеза, 2 супени лъжици айрян или прясно мляко, 2 суп. лъж. саламура от кисели краставички, ситно нарязан зелен лук (една връзка е достатъчна), 1 ч. чаша ситно нарязани кисели краставички, 6 твърдо сварени яйца, нарязани на четвъртинки, сол и черен пипер на вкус, копър за украса.

Приготвяне: Сварете картофите, без да ги белите и ги оставете да се охладят. В отделна купа смесете киселото мляко, майонезата, айряна и саламурата. Ако е необходимо, използвайте миксер, за да получите едноредна смес.

Когато картофите се охладят, обелете ги и ги нарежете на половинки (ако са малки) или на по-големи кубчета (ако са големи). Прехвърлете ги в дълбока купа и добавете зеления лук и киселите краставички. Полейте с половината от получения дресинг, разбъркайте много добре и опитайте. Ако е необходимо добавете още от соса.

Прехвърлете салатата в купа за сервиране, наредете отгоре четвъртинките яйца и подправете със смлян черен пипер и копър на вкус.

С макарони 

Ще ви трябват: 250-300 г макарони, 250 г мариновани краставички, 200 г настърган твърд кашкавал (в оригиналната рецепта се използва хаварти или чедър, но можете да използвате гауда), 1 ситно нарязан лук, 3 супени лъжици ситно нарязан копър, 2 суп. лъж. ситно нарязан магданоз, 6 варени яйца, нарязани на кубчета;

За дресинга: 1/2 чаена чаша майонеза или кисело мляко, 1/2 ч. чаша заквасена сметана, 1/2 ч. чаша саламура, 2 суп. лъж. ситно нарязан магданоз, 1 суп.лъж. дижонска горчица, 1/2 ч.лъж. лук на прах, 1/2 ч.лъж. чесън на прах, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Сварете макароните al dente, т.е. без да преварявате, съгласно инструкциите на опаковката. Отцедете и охладете.
Смесете всички съставки за дресинга в отделен съд и разбъркайте добре. Смесете пастата и останалите продукти за салатата в дълбока купа. Прибавете дресинга и разбъркайте добре. Преди да сервирате, приберете ястието в хладилника за 1-2 часа, или най-добре за една нощ. Така салатата ще поеме от соса.

Ястия

Телешко със зеленчуци 

Ще ви трябват: 500 г телешко или говеждо месо, 1 средно голям лук, нарязан на полумесеци, 1 средно голям морков, нарязан на кубчета (по желание), 5 средно големи картофа, нарязани на малки кубчета , 3-4 нарязани скилидки чесън, 3 домати, 1 супена лъжица доматено пюре, 1/2 чаена чаша растително масло, 3 кисели краставички, пресни зелени подправки, черен пипер, сол и захар на вкус.

Готвене: Нарежете месото на тънки пръчици (ивици) и запържете в тенджера или дълбок тиган до златисто кафяво. Леко посолете и прехвърлете в отделна купа. В същата мазнина запържете картофите. Когато са готови ги извадете в отделна купа.

Върнете месото в тенджерата и добавете към него лука и морковите. Оставете ястието да къкри на тих огън, докато морковите омекнат. Добавете доматите и доматеното пюре. Опитайте и ако е нужно добавете захар. Налейте малко вода и оставете да къкри 10-12 минути.

Прибавете краставиците и оставете на тих огън още около 30-40 минути, докато течността изври наполовина. Добавете картофите и чесъна. Оставете ястието да се готви още 5-7 минути. Поръсете със ситно нарязани зелени подправки и сервирайте.

Руладини 

Ще ви трябват: 1 кг телешки гърди, нарязани на тънки филии (1-1,5 см), кисела или маринована краставица, също нарязана на филии, 1 глава лук, нарязана на кубчета, 2 резена бекон, нарязан на кубчета, 2 супени лъжици горчица, 1/2 суп.лъж. масло, 1 морков - на кубчета, 1-2 листа дръжкова целина - на кубчета, ? ч.чаша сухо червено вино, 1 дафинов лист, сол и смлян черен пипер на вкус, дебел конец за връзване.

Готвене: Разделете лука и бекона на толкова, колкото са филиите от телешкото месо. Поставете месото върху дъска за рязане и намажете отгоре равномерно с горчица. В единия край поставете две филийки краставица, малко бекон и лук.

Завийте телешкото на стегнато руло и завържете с конеца. По същия начин направете и останалите руладини. Запържете ги в дълбок дебелостенен тиган или тенджера до златисто кафяво, след което ги прехвърлете в чиния.

В тигана, където сте пържили месото, сипете нарязаните целина и моркови. Оставете да къкри на умерен огън, докато зеленчуците омекнат. Върнете руладините и добавете виното. Ако течността не покрива месото напълно, добавете малко вода. Подправете с дафинови листа, сол и черен пипер.

Покрийте с капак и оставете да къкри на слаб огън в продължение на 2 часа, докато месото е готово.
Сервирайте руладините, заедно с получения сос. Като гарнитура можете да предложите пресни картофи или задушено зеле.