Важно е да изберете правилните растения и да поставите ограда

Градинарството е любимо занимание на много от нас. Отгледаните плодове, зеленчуци и билки не само имат страхотен вкус, но и могат да ви спестят пари. Освен това няма нищо по-добро от хапване на нещо, което сте култивирали сами. Още по-добре е, когато успеете да споделите това хоби с четириногия си приятел. Но как да направите градина, подходяща за кучета?

След като прочетете нашите съвети, не бързайте да започвате засаждането. Може би не е никак лоша идея преди да добавяте някое от тези ядливи растения към диетата на вашето куче, да проведете разговор с ветеринарен лекар, тъй като хранителните нужди се различават при всеки домашен любимец.

Какви култури са подходящи 

Специалистите предлагат следните ядливи растения, които да засадите в градината си - всички те са с високо съдържание на антиоксиданти и безопасни за консумация от кучета:

* Зелен фасул: накълцан, на пара или суров, всички видове са подходящи за ядене от кучета, стига да не са приготвени с други съставки, например сол.

* Горски плодове: боровинки, къпини, малини, ягоди - всички са безопасни в малки количества.

* Ечемични треви: трябва да се ядат само в малки количества.

Ако искате да отглеждате нещо, което не е в този списък, уверете се, че растението не е токсично за кучета. Лукът и листата на доматените растения, например, са точно такива и не трябва да се отглеждат в задния ви двор, ако не можете да сте сигурни, че кучето ви няма да получи достъп до тях и да ги изяде.

Кои билки 

Ето как стоят нещата и по отношение на билките, които могат да се отглеждат във вашата градина и да се добавят към ястията на кучето ви или да се смесват в лакомства в малки количества:

* Зелените части от глухарче: стъблото и листата на растението са естествен източник на витамини А, С, К, D и В. Не всеки оценява глухарчетата, затова предлагайте само такива от собствения си двор, за да знаете, че не са имали приложени върху тях пестициди или хербициди. Зелените части на глухарчето също често се предлагат за продажба на фермерските пазари и магазините за естествени храни.

* Розмарин: действа като богат на желязо антиоксидант.

* Магданоз: често се използва като освежител за дъх в лакомствата за кучета. Но внимавайте! Докато къдравият магданоз е добър за консумация, пролетният може да бъде токсичен. Тъй като магданозът е диуретик, давайте го пестеливо на кучето си.

* Босилек: има антиоксидантни, антивирусни и антимикробни свойства.

* Мащерка: активната ѝ съставка е тимол, за който се твърди, че е противогъбичен и антибактериален. Мащерката съдържа и флавоноиди, които действат като антиоксиданти.

Създайте безопасно пространство 

Въпреки че засаждате хранителни продукти, които са безопасни за вашето куче, най-важната стъпка е да поставите ограда около градината си, която да го държи вън от нея. Не искате да мисли, че това е бар за салати на самообслужване. Не само бихте рискували кучето ви да преяде, но има някои части от растения, които никога не бива да се консумират.

Ако нямате място да направите градина на земята с ограда около нея, помислете за окачване на саксии или контейнери, на места, където кучето ви не може да ги достигне.

Също така трябва да помислите за вида тор, който използвате. Независимо дали прилагате течен или гранулиран продукт, проверете дали активните съставки не са токсични и следвайте внимателно инструкциите на етикета. Същото се отнася и за мулч. Дори кучето ви да няма достъп до градината без надзор, не искате да поглъща случайно вредни вещества, ако се промъкне през оградата. Ако имате въпроси относно конкретен тор или мулч, говорете с вашия ветеринарен лекар, преди да го използвате.