* Извършва се торене на овощните дръвчета. Препоръчително е да се направи колкото се може по-рано, за да се подпомогне възобновяването на вегетацията на овошките.

* Прави се окопаване на почвата около стъблата на дръвчетата. Не само първата пролетна, но и останалите обработки на почвата, трябва да са плитки.

* Облагородяването на овощни дръвчета продължава и през март. Използват се методите на копулация, страничен зарез, кози крак и на разцеп.

* Загиналите листа в старите ягодови насаждения се почистват и изнасят от насаждението. Така новите листа се развиват по-рано.

* Новозасадените ягоди се преглеждат и ако има неприхванали се или загинали през зимата растения, на тяхно място се засаждат нови.

* В малиновите насаждения се прави резитба, като се съкращават запазените леторасли с около 20 см. Към края на месеца може да се подхранят с около 12-15 кг амониева селитра.

* Проверява се състоянието на засадените през есента малини и ако има загинали, мястото им се попълва със здрави.

Зимно третиране на дръвчетата 

Ако още не сте извършили зимно пръскане, направете го, и то докато пъпките не са набъбнали, т. е. преди дръвчетата да са възобновили вегетацията си.

Препоръчително е късното зимно третиране да стане след преминаване на трайните студове и непосредствено преди разпукване на пъпките напролет. За различните райони на страната, поради специфичните климатични особености, това е доста различно време. Ориентировъчно се дава, че това пръскане трябва да стане от средата на февруари до средата на март.

Както овощните дръвчета се събуждат и се готвят да възстановят развитието си, така е и при вредителите, които излизат от зимуващите си форми. Затова и специалистите препоръчват пръскането да става в този период, когато насекомите са по-изтощени след зимни период и са по-уязвими на действието на рз-препаратите.

От особено значение е зимното пръскане да се направи много добре, за да може максимално да се ограничи по-нататъшното развитие на вредителите. Разбира се, няма как с това пръскане да се реши тотално проблемът с неприятелите и болестите по овошките, но е възможно популацията им да се намали.

Кои вредители се ограничават 

Много вредители при затопляне на времето напускат зимните си скривалища. Те възобновяват развитието си и започват да се хранят.

* Най-важните неприятели в този момент са листни въшки, молци, бълхи, акари и др. Пръскането срещу тях е от особено значение, тъй като например листните въшки и карате развиват над 10 поколения на година и ако не ограничат още сега, после борбата става още по-трудна.

* При болестите зимното пръскане е насочено срещу огнения пригор по семковите овощни видове, къдравостта по прасковата, сачмянка по костилковите, кафяво гниене, бактериално изсъхване и др. Това са все сериозни болести, при които се изисква определена схема на растителна защита, за да се ограничи заразата от тях, като зимното пръскане е част от нея.

Да се напръска цялата корона 

Тъй като зимното пръскане има за цел да унищожи всички зимуващи форми на неприятели, които се крият по клонките, стъблото, пъпките на дръвчетата, то трябва да се направи много добре. За целта пръскачката се настройва така, че дюзите да са широко отворени и при пръскане да образуват едри капки. Разтворът трябва добре да покрие всички растителна части, за да се постигне максимален ефект. Затова и разходът на работен разтвор при това пръскане е много по-голям.
Третирането трябва да се направи в тих и топъл зимен ден. Освен това е препоръчително в деня, както и следващия да не се очакват превалявания. Най-подходящо е да се пръска сутрин или привечер, но ако не е много топло – може през целия ден. Важно е температурата на въздуха да е над 5 градуса. Ако сутринта има роса, трябва да се изчака да изсъхне.

За това третиране се използват подходящи продукти за зимно пръскане

.РЕЗИТБА 

Направете резитба на овощните дървета, не отлагайте повече. Затоплянето на времето ще провокира по-ранно развитие на някои овощни видове.

Ако се закъснее с резитбата, ще се загубят час от хранителните вещества, които вече са се насочили от корените към останалите растителни части.