Скоро писахме как може да подхранвате овощните дървета и ягодоплодни храсти през есента с оборски тор. Днес ще ви запознаем и с няколко други продукта, които също са органика и носят ползи както за културите, така и за почвата.

Компост

Компостът е сложен органичен тор, в който преобладава азот, получен в резултат на разлагането на отпадъци от растителен или животински произход под въздействието на микроорганизми (биоразграждане). Като допълнителната функция на компоста е, че той подобрява структурата на почвата (един вид разрохкване).

Процесът на образуване на компост се нарича компостиране. Това е аеробен процес (изискващ наличието на въздух). Следователно, суровините за компостиране обикновено се поставят в купчини и компостери (бидони, варели, специални контейнери и др.), по-рядко в компостни ями, където е по-трудно да се осигури достъп до кислород. В допълнение към подаването на въздух, компостирането изисква поддържане на топлина, висока влажност и наличие на микроорганизми.

За приготвяне на компост обикновено се използват подръчни отпадъци, като окосена трева и плевели, дървесни стърготини, зеленчукови и плодови остатъци, слама, паднали листа, а между слоевете е подходящо да се добави малко пилешки изпражнения, оборски тор или стимулатор на ферментацията.
Торът достига състояние на пълна готовност за 1-2 години.

Как да използвате компоста в градината?

0 Добавя се към ямите за засаждане и презасаждане на посадъчен материал в количество от 5-10 кг на ямка, в зависимост от размера и възрастта.

0 С него се тори градината през пролетта - компостът се насипва върху почвата около периметъра на короната, на 50-60 см от ствола и се накопава на 10-ина сантиметра дълбочина. 4-6 лопати компост са достатъчни за възрастно дърво.

0 В късна есен го добавете върху околостъблените кръгове на дървета и храсти, върху замръзнала почва - без дори да го заравяте, достатъчно е да го разпръснете по повърхността.

0 Мулчирайте основата на стволовете със слой с дебелина 10-20 см. По този начин ще се налага да поливате, плевите и разрохквате околостъблените кръгове много по-рядко.

Биохумус

Това е вид компост, известен още като вермикомпост. Той е краен продукт от преработката на органична материя - оборски тор, паднали листа, птичи изпражнения, дървени стърготини, слама, растителни части и др. от специални земни червеи с участието на някои други организми (гъбички, бактерии и др.). За разлика от оборския тор, с който често се сравнява биохумусът, последният не съдържа патогенни микроорганизми, яйца на някои неприятели и семена на плевели, не изисква допълнително компостиране и няма остра неприятна миризма.

Но най-важното е, че биохумусът е няколко пъти по-ефективен, като същевременно изисква много по-малки дози на приложение. Обикновено се добавя в сух вид към ямата за засаждане на фиданката - 5-7 кг за всяко растение.

Пепел

Не забравяйте за пепелта, която е ценен органичен тор с микроелементи. Освен това тя дезоксидира почвата, подобрява нейната структура и създава благоприятни условия за живота на микроорганизмите, а също помага в борбата с някои болести (брашнеста мана, гниене и др.) и неприятели (ябълкови молци, акари, гъсеници, листни въшки и др.).

В зависимост от горимия материал - клони, върхове на растения, дърва за огрев, суха трева, торф, слама, пепелта от различни видове може да съдържа 1-35% калий, 4-40% калций, 1-9% фосфор и много микроелементи.

Пепелта се добавя под дървета и храсти при засаждане - 1-2 кг пепел във всяка ямка, а също и по-късно при прекопаване на почвата под растенията - със същата норма на сух продукт или разтвор - 1 чаша на 10 литра вода на 1 кв. м в околостъбления кръг на дървото.

Внимание! Пепелта не трябва да се смесва с органични и амонячни торове, за да се избегнат загуби на амоняк, както и със суперфосфат и други водоразтворими фосфорни торове, тъй като намалява усвояемостта на фосфатите от растенията.

Като превенция:

За защита от евентуални болести короната се пръска с отвара. За приготвянето ѝ се пресяват 300 г пепел, заливат се с вряла вода и се варят 25-30 минути. След това отварата се охлажда, филтрира и се разрежда в 10 литра вода. За да може разтворът да се прилепи по-добре за листата, необходимо е да се добави 40-50 г сапун за пране. Процедурата по третиране се извършва вечер при спокойно и ясно време.

Зелени торове (сидерати)
Зелените торове са се доказали като отлична „подхранваща добавка" за храстови и дървесни видове. Седератите са специални растения с високи стъбла, които при достигане на определен етап на зрелост - обикновено преди или скоро след началото на цъфтежа, се косят и заравят на място.

Хранителните вещества, съдържащи се в растителната маса на зелените торове (азот, протеини, нишесте, захари, микроелементи), попадайки в почвата и постепенно разлагайки се, стават достъпни за следващи и съседни култури, а органичният зелен тор помага за възстановяване на структурата на почвата.
По този начин грах, овес и фий могат да се сеят в околостъблените кръгове на дърветата. А когато пораснат, просто ги заравяте в почвата.

Друг вариант за използване на зелен тор е да засеете леха с тях и след това да окосите зелената маса и да я разхвърляте отделно под всяко дърво. В същото време тази маса ще действа и като естествен мулч, който ще предотврати изпаряването на влагата и растежа на плевелите.