За да не се допуснете тези опасни неприятели да нападнат овощната градина, трябва да се полагат много добри грижи за дръвчетата през цялата им вегетация. Ако все пак се установи, че има нападнати дръвчета, ето какви мерки да се предприемат:

* Стъблата и дебелите клони ежегодно трябва да се почистват от засегнатата кора.

* По-тънките клонки се изрязват и изгарят.

* Върху гладката кора се поставят пояси с леплива материя.

* Задържително се варосват стволът и дебелите клони, защото пеперудите не снасят яйцата си върху гладки и покрити с варов разтвор повърхности. За целта се приготвя смес от 10 кг гасена вар, 2 кг глина, 2 кг пресен говежди тор, 30 л вода, като може да се добави и един подходящ инсектицид.

* По време на летежа на пеперудите и активното движение на новоизлюпените гъсеници е добре стъблата и част от дебелите клони на дърветата да се намазват с лепило за гъсеници. Така се ограничава плътността им.

* Дърветата редовно трябва да се проверяват и за поява на червеникави стърготини. При слабо нападение се използва гъвкава тел, която се вкарва в отвора, направен от гъсеницата. Телта се движи нагоре-надолу. Освен това по него може да се увие памук, който да се напои с инсектицид.