Създателите на много битови предмети са обмислили внимателно и най-малките детайли за по-лесното им използване. Но не всеки знае за допълнителните функции на нещата в кухнята, с които сме свикнали.
Дъска за рязане
Отворът на дъската за рязане в горната част не е само за красота, икономия на материали или загуба на тегло. Той има чисто практична функция: чрез него нарязаната храна внимателно се изсипва в купата за салата, чинията или тенджерата.
Когато трябва да прехвърлите нарязаната салата в купа или чиния, тази малка „хитрина“ ще ви помогне да прехвърлите точното количество в съда, без да прекалявате. А когато изсипвате, да речем, нарязани моркови във врящ бульон ще спаси ръцете ви от горещи пръски или пара.
С течение на времето истинската цел на отвора беше забравена. Дупките в някои мостри са ориентирани за окачване на дъската върху кука, в други случаи те служат като декоративна функция. Но "истинските" дъски за рязане все още съществуват.
Хладилник
Малко хора мислят за температурата в хладилника: Храната замръзва, или е достатъчно охладена, и това е добре. Но не всичко е толкова просто. Има тънкости, които могат да помогнат на домакинята да запази храната по-добре и по-дълго.
Еднокамерни хладилници
В еднокамерните хладилници всичко е просто: фризерът е разположен в горната част. Също така съдържа газови тръби с фреон, които охлаждат цялото пространство вътре в устройството. Въз основа на това местата в хладилника са ясно разделени по температура.
Най-студеното място се намира в задната част на горния рафт - температурата там се поддържа на ниво от +1 до +3 градуса.
Високият долен рафт е предназначен за готови ястия в тенджери или тигани. На това място температурата варира от +5 до +9 градуса.
Най-топлите места са във вратата. Те са необходими за сосове, напитки, мляко и други продукти, които не се нуждаят от дълго съхранение.
С течение на времето фреонът се изпарява и след няколко години температурата вътре в уреда се повишава с 2-3 градуса, така че трябва да се сваля ръчно, като се задава по-нисък температурен режим
Двукамерни хладилници
При двукамерната техника тръбите са разположени по цялата задна стена, а студеният въздух се разпределя с помощта на вентилатори. Най-студените петна се образуват към задната стена и на долния рафт.
Системата за продухване с технология no-frost влияе отрицателно върху състоянието и външния вид на продуктите, извличайки влагата от тях. Препоръчва се те да се съхраняват в затворени контейнери или торби.
Тиган
Производителите са поставили отвор на дръжката на тиганите по някаква причина. Тази дупка се използва от мнозина за окачване на приборите на стената или на кухненския рафт. Една полезна опция за избягване на замърсяването на работната повърхност или приборите обаче е да използвате този отвор, за да поставяте в него шпапулата, с която разбърквате яденето.
Чекмедже под фурната
Тази ниша в кухнята беше някак органично пригодена за съхранение на големи тигани и капаци. С „жилищния проблем“, който постоянно ни преследва, такова приложение вероятно е оправдано: опитайте се да намерите място за тиган в петметровата кухня?!?
Производителите обаче са имали различно мнение по този въпрос. Това отделение е проектирано да поддържа топлата храна топла. Температурата на предварително приготвената храна по някакъв начин се поддържа от охлаждащата се фурна.
Все пак съвременните модели фурни често имат функцията да поддържат дадена температура в края на готвенето, а производителите предлагат долните чекмеджета да се използват за съхранение на прибори или за уреди за вакуумиране на храна.
Преса за чесън
Полезната машина за пресоване на чесън може да се използва и за белене на скилидките. За целта в пресата се поставят скилидките с отрязан твърд връх. Почиства се бързо и без усилия.
Такива малки тайни отварят нови аспекти при използване на до болка познатите ви неща. Така ще ги ползвате много по-ефективно.
Коментари