Вкусна вечеря, без много грижи

21 януари 2021
Кулинария
23814
1 2 3 4
 

Пържоли с чесън, розмарин и брюкселско зеле 

Продукти: 450 г брюкселско зеле, малко зехтин, сол и черен пипер на вкус, 4 свински котлета без кости с дебелина около 2,5 см, 4 скилидки чесън, 1 чаена чаша пилешки бульон, ? ч. чаша сметана, 1 чаена лъжичка нарязан пресен розмарин, 3 супени лъжици масло.

Приготвяне: Загрейте фурната до 210 °C. Нарежете брюкселското зеле на половинки и ги поставете в намазана със зехтин тава. Подправете със сол и черен пипер. Печете 25-30 минути.

В чугунен тиган сипете 1 супена лъжица зехтин и го поставете на умерено силен котлон. Посушете котлетите до сухо с домакинска хартия, подправете ги със сол и черен пипер и запържете по 2 минути от всяка страна. Завийте всяко парче във фолио, за да ги запазите топли, и поставете в чиния.

Запържете ситно нарязания чесън, докато омекне. Подправете с 1 чаена лъжичка сол и ? чаена лъжичка черен пипер. Добавете бульон и сметана и задушавайте на слаб огън 5-10 минути. Поръсете с розмарин и оставете да къкри 1 минута.

Изключете котлона, прибавете маслото и разбъркайте. Върнете свинските котлети в тигана и залейте със соса. Покрийте с капак, за да се задушат и месото да поеме ароматите на соса.

Сервирайте с предварително приготвеното и полято със сос брюкселско зеле.

Време за готвене - 35 минути.

Супа с бекон и карфиол 

Продукти: 4 резена бекон, 1 средно голяма глава лук, 2 средни моркова, 2 стръка целина, сол и млян черен пипер на вкус, 2 скилидки чесън, 2 супени лъжици брашно, 2 клонки мащерка, 1 средно голяма глава карфиол, 1 литър зеленчуков бульон, 1 чаена чаша прясно мляко.

Приготвяне: Нарежете на не много големи парчета и ги запържете до хрупкавост. Прехвърлете в чиния.

В тенджера сипете 2 супени лъжици мазнина и сипете нарязаните на кубчета лук, морков и целина. Позправете със сол и черен пипер и изчакайте зеленчуците да омекнат. Добавете нарязания на ситно чесън, а след минута-две – и брашното. Гответе още 2-3 минути.

Прибавете нарязаната мащерка и разделения на съцветия карфиол. Сипете зеленчуковия бульон и млякото. Изчакайте да заври и гответе на слаб огън около 15 минути, докато карфиолът омекне. Подправете със сол и черен пипер на вкус.

Преди сервиране прибавенте изпържения бекон.

Време за приготвяне - 35 минути.

Пиле капрезе 
Продукти: 1 супена лъжица зехтин, 450 г пилешки гърди, сол и черен пипер на вкус, ? ч. лъжичка балсамов оцет, 2 скилидки чесън, 450 г чери домати, 2 супени лъжици листа пресен босилек, 4 филийки моцарела.

Приготвяне: В голям тиган загрейте олиото на средна степен. Подправете пилето със сол и черен пипер и го запържете от двете страни до златисто кафяво. Прехвърлете в чиния.

В тигана добавете балсамовия оцет и ситно нарязания чесън. Оставете за 1-2 минути, след което добавете доматите и посолете. Оставете да къкри на слаб огън 5-7 мин. Прибавете и листата от босилек.

Върнете пилето в тигана и наредете филийките моцарела върху него. Покрийте с капак и изчакайте сиренето да се разтопи.

Време за готвене: 30 минути.

Сандвичи със сирене и кайма 

Продукти: 1 супена лъжица зехтин, 1 средно голяма глава лук, 450 г телешка кайма, ? чаена чаша кетчуп, 2 скилидки чесън, ? ч. чаши кафява захар, 2 суп. лъж. горчица, 1 ч. лъж. смлян лют червен пипер, сол и черен пипер на вкус, 4 суп. лъж. масло, 8 филии хляб за сандвичи, 2 чаши настърган чедър

Приготвяне: В голям тиган, на умерен огън, загрейте зехтина. Задушете нарязания лук, докато омекне. Добавете телешкото месо и го запържете. Отцедете излишната мазнина.

Прибавете в тигана кетчупа, смачкания чесън, кафявата захар, горчицата и лютия червен пипер. Подправете със сол и черен пипер на вкус и оставете да къкри на тих огън 5 минути. Сложете смес в чиния.
Намажете филиите с масло. Поставете четири от филиите в почистения тиган, с маслото надолу. Отгоре с лъжица разпределете каймата и покрийте с настъргания чедър. Поставете отгоре останалите четири филии, масло нагоре.

На умерен огън запържете филиите от двете страни, докато хлябът стане златистокафяв и сиренето се разтопи. Вече имате четири вкусни сандвича.

Време за готвене - 30 минути.

Още от Кулинария
0

Можете да поглезите себе си и семейството с тези невероятни чорби през студения сезон. Ако навън е студено и облачно, една вкусна и засищаща супа за обяд ще ви помогне да се стоплите

0

Създателите на много битови предмети са обмислили внимателно и най-малките детайли за по-лесното им използване. Но не всеки знае за допълнителните функции на нещата в кухнята, с които сме свикнали

0

Важно е дори най-скромната да е вкусна и приготвена с любов Пълноценна и здравословна закуска е най-важното хранене за деня. Тя ни осигурява необходимата енергия и хранителни вещества за нормално

0

Заслужава си да опитате На Свети Валентин всяка влюбена в живота домакиня би искала да зарадва близките си с вкусни и необичайни ястия. Днес ви предлагаме оригинално и романтично меню

0

Тортата е украса на всеки празник или официално събитие, а скоро всички влюбени, или не чак толкова влюбени ще имат повод да почерпят. Чудесно е, когато у дома имате десерт за неочаквани

Последни новини
0

Засаждането на лози през пролетта не е традиционно за масивите в нашата страна, но напоследък започва да става все по-предпочитано от стопаните с дворове и вили

0

Определени са ставките по схемите за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци за кампания 2020 г., съобщиха от земеделското министерство. Размерът на подкрепата при някои от схемите е увеличен с

0

Заводските цени през януари растат и на годишна, и на месечна база. При храните годишното поскъпване е с 3% средно, Това става ясно от данните на Националния статистически институт

0

Министерството на правосъдието предлага мащабна реформа в производството по несъстоятелност Промените в Търговския закон, публикувани за обществено обсъждане днес

0

Изборът на продукти за растителна защита трябва да е съобразен със заплевеляването, съветват специалистите на Кортева Агрисайънс Дъждовете и снеговете, които паднаха във всички райони на страната

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Доста разсадници предлагат облепиха. Потърсете информация в интернет и преценете от кой от всички ще ви е най-изгодно и най-удобно да закупите растението. Ние не препоръчваме, тъй като не сме...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В търсене на отговор откъде може да е дошъл големият удар за българското плуване с допинг скандала от началото на тази седмица президентът на федерацията Георги Аврамчев предположи, че може да има външна намеса. Иначе казано, някой конкурент от друга държава да е подхвърлил някак си въпросния станозолол на Светлозар Николов

l Съдът разпита 7 свидетели l Показанията на повечето се разминават с казаното от приятелите на Кристиан Николов Добре съм, казал Милен Цветков на минувачите, втурнали се да му помогнат след катастрофата. После кимнал и понечил да излезе. Младеж му разкопчал предпазния колан и прикрепяйки го, го извадил от колата

Облаците ще се разкъсват на националния празник По-хладно около 8-и С близки до нормата температури или до градус над нея се очаква да бъде март тази година. В източната половина на страната обаче ще е относително по-хладно. Средните климатични максимални температури за март са между 9 и 13 градуса, а средните минимални - между -1 и 4 градуса