Десет минути с диамантена пила и тя ще реже като нова

Добрият градинар може и трябва да поддържа инструментите си в изправност. Острата лозарска ножица прави по-чисто отрязване, което растението лекува по-ефективно - то става по-здраво, по-способно да се бори с болести, зарази от насекоми и природен стрес.

Често използваните ножици се нуждаят от наточване на всеки шест седмици. За градинарите, които отделят едва четири часа седмично за резитба, може да е подходящо едно добро заточване годишно.

Точене с пила 

Единият начин за наточване е с брусове и камъни за точене. По-добър метод обаче е с диамантени пили, защото са лесни за използване дори от начинаещ. Ще ви трябват пили с три нива на грубост: грубо, фино и екстра фино.

Отнема само около 10 минути. Колкото по-редовно поддържате ножиците си, толкова по-бързо ще върви заточването. И имайте предвид, че за да научите как да изостряте лозарските ножици, трябват търпение и практика.

Консумативи: 

* Сапун и топла вода

* Чисти парцал и кърпа

* Ръкавици

* полугруба стоманена вълна

* фина стоманена вълна

* 3 диамантени пили (груби, фини и екстра фини)

* Смазка на суха или на силиконова основа

* Клонки за тестване или намокрен вестник

Започнете с добро почистване 

Ако режещата повърхност е мръсна, тя ще премине грубо през куката и няма да реже чисто, дори ако острието е остро. С почистваща подложка и малко топла сапунена вода изтъркайте добре и избършете остриетата.

Използвайте грубата стоманена вълна, за да премахнете ръждата и по-трудно отстранимите полепнали частици. След това преминете към по-фината стоманена вълна, за да възстановите блясъка на метала.
Ако вашите ножици досега не са били заточвани след дълга употреба и има наслоени мръсотии, вероятно ще ви бъде нужен спирт или разредител. Петната от ръжда отстранете с фина шкурка или с шлайф паста.

Пили се само в посока към върха   

Преди да използвате пилите, потупайте ги с влажна кърпа. Водата ще ги предпази от запушване с малките парченца метал, отпаднали от острието.

Започнете с най-грубата пила. Трябва да държите под същия ъгъл като скосения режещ ръб (обикновено между 10 и 20 градуса) (снимка А). Посоката е от вътрешната страна на острието към върха, като използвате умерен натиск и изтегляте с извито движение, както следва формата на острието (снимка В). Това движение е лесно, безопасно и изостря равномерно цялото острие. За добре поддържани ножици обикновено са достатъчни 10 до 20 изтегления с диамантената пила. Лошо поддържаните може да се нуждаят от около 40 до 50.

Преминете към по-фината пила, за да изострите допълнително скосения ръб. После – към екстра фината, като правите същия брой минавания с всяка отделна пила. Завършете като прекарате допълнително последната пила върху задната страна на острието няколко пъти (снимка C), само за да почистите остатъците. Острието на лозарските ножици е наточено само от едната страна! Точи се само режещият ръб. Ако безпроблемно може да среже намокрен вестник – ще боравите с идеална ножица.

Намажете с лубрикант 

След като сте постигнали исканата острота, нанесете суха смазка или на основата на силикон, за да отблъсне водата и да попречи на ръжда и окисляване. Веднъж годишно може да приложите продукт, направен за смазване на велосипедни вериги, като капвате и малко на болта.
Има и друг, по-еко вариант - периодично през година леко може да намазвате остриетата със зехтин. Той предпазва от залепване и засъхване на мръсотия, която би могла да навреди на резитбите.

Материали по: finegardening.com