Никога не е късно да започнете, важното е да се забавлявате

Още през март тази година много от принудително затворените вкъщи хора заради корона вируса потърсиха ново хоби. Занимание, което да ги откъсне от негативизма на новините и черните статистики. Някои се отдадоха на крафтърство (осъвременения вариант на ръкоделието), други преобразиха домовете си с дълго отлагани ремонти или пък се отдадоха на заслужено мързелуване, трети си избраха най-удовлетворяващото хоби – градинарството. Дали са доволни? О! да! И продължават... С малко помощ, с малко късмет, с доза хумор и огромно желание, повечето от новите градинари ще останат такива докрай.

С настъпването на зимата градинските дейности стават все по-малко, но и все има какво да се прави по двора или на балкона. И понеже тепърва предстои сериозното застудяване, а с него нова грипна вълна, чисто сезонни простуди, а и наред с новото „нормално“, решихме да систематизираме възможните дейности през предстоящия период.

Текстът ще е полезен, както на новите градинари, така и на по-опитните.

Не бива да пропускаме да отбележим обаче, че съветите ни не са задължителни. Хобито, независимо какво е то, трябва да носи наслада, отмора, развлечение, а не да тежи и да се осланя на задължения.

Затова, подберете най-приятните задачки за вас и вашето семейство. И запомнете, никокга не е късно да започнете да градинарствате, било то на 20, 30 или 50 години, било то пролет, лято, есен или зима.

Важното е да се забавлявате пълноценно!

Ако искате дръвчета и храсти

Засаждането на дърво в миналото е било обвързвано с бъдещето. Неслучайно казват, че който засади овошна градина, се грижи за следващото поколение. В този смисъл, засаждането на дръвче е дългосрочна инвестиция, която ще се изплаща с течение на годините.
Самата процедура не е сложна. Изкопава се сравнително дълбока ямка. Почвата се обогатява с оборски и/или минерални торове. Дръвчето се поставя на дълбочината, на която е било в разсадника или малко по-дълбоко. Кореновата система се покрива с рохкавата почва, притъпква се, полива се и... ето го!

За какво да внимавате 

Периодът е подходящ за засаждане на овощни и декоративни фиданки, плодни и украсни храсти на гол корен, а също и на иглолистни дървета.
Растенията са доста по-евтини в сравнение с отгледаните в контейнер, но крият някои рискове. Например факта, че процентът на прихващане е по-нисък. В овощарството и лозарството това е масова практика и трудно се намират контейнерни фиданки.

При декоративните и цитрусовите растения пък е обратното – по-лесно ще намерите контейнерно отгледани, отколкото на гол корен.

Хубаво е да се пазарува от локални и доказани производители, защото фиданките ще се приспособят по-лесно. За градско и малогабаритно градинарство се препоръчват фиданки на слаба подложка. Тя ще осигури по-скорошно плододаване, както и по-компактни размери на короната на дървото.

Луковици с пролетен цъфтеж? Още може 

Каквото и да казват опитните градинари, още може да се садят луковични цветя като лалета, нарциси, минзухари, мускари и т.н. и т.н.
Всъщност засаждане е възможно докато почвата не замръзне. За засаждане в контейенри пък никога не е късно. Покупката на луковици през декември, дори може да излезе на сметка, защото магазините правят доста промоции, намаляват цената на наличности или продават 3 на цената на 2 с цел да изчистят и освободят площ за коледни украси и други сезонни стоки.

Преди засаждане може да си направите чертежи или пък да подходите хаотично и по усмотрение. Пак ще кажем, важното е да се забавлявате.

Действайте според ситуацията 

Предвид закъснението, може би е добра идея да засаждате луковиците по-дълбоко от посоченото на опаковката или препоръките на съседа. Така ще се застраховате срещу замръзване и повреди по подземните растителни части.

Ако пък засаждате луковиците в съдове, имате две възможности.

Първата е да изберете дълбоки и да засаждате на принципа на лазанята. А втората е да се спрете на плитки и да позиционирате луковиците на една дълбочина.

Каквото и да изберете, имайте предвид, че луковичните цветя са най-ефектни, ако са засадени в групи по видове или по височина.

Безстрашни зеленчуци 

За засяване на безстрашни зеленчуци (имаме предвид такива, които се справят с отрицателните температури – марули, салати, репички, моркови, лук, чесън, спанак и др.) е малко късно, но ако разполагате с оранжерия или самоделно парниче, може да се пробвате. Репичките и луковите култури ще станат със сигурност.

Вариант е да си купите разсад или да попитате някоя баба дали са ѝ останали коренчета салати.

Другата опция е да ги произведете на закрито. Чесънът и луковете ще се държат добре дори във вода. А вие ще имате свежи запаси за салата и вкусни ястия.

Ако пък обичате все по-модерните кълнове и бейби зеленчуци, можете да си ги произведете сами без много усилия на кухненския прозорец.

Празнично с вечнозелени растения

С вечнозелени растения, каквито са туите, пицеите, илексите, гаутерията, ериките и калуните и други, съвсем спокойно можете да творите наволя в градината или на балкона.

И за да бъде още по-забавно, украсете растенията с коледни играчки, лампички, сняг, гномчета или елени...каквото ви хрумне.

Жива елха или изкуствена? 

Рано ли? Не, не е рано, ако искате жива елха. Колкото по-рано я засадите в двора, толкова по-добре ще се приспособи растението към условията, ще преживее лесно зимата в новия си дом, а вие ще имате все по-красива елха година след година.

За топлите стаи важат обаче други правила. Дърво, отгледано навън, ще страда в топлите условия на стаята, а след празниците може да не оцелее.

В такъв случай заложете на топлолюбив иглолистен вид като лимоновия кипарис или красивата араукария.

Цветна стая 

Знаем, че зимата е мрачен сезон с къси дни, но има начин да внесете лъч светлина и цветност с малко цветя - kоледни звезди, циклами, хелеборуси, амарилиси, форсирани луковици, красиви орхидеи и още много.

Направете си коледен венец с подръчни материали. Украсете го по свой вкус.

Наберете си клонки от рано цъфтящи храсти и дървета като форзицията, хеномелесите, върбите.

Възможностите да украсите дома си с натурални материали са безбройни.

Не забравяйте дивите същества 

По Коледа ставаме по-добри и състрадателни, но няма ли да е хубаво така да е през цялата година?

Направете с децата къщичка или хранилка за птици, а защо не и за кучето пред блока?

Къщичката за птици позиционирайте на безопасно място, където пернатите приятелчета ще бъдат защитени от хищници. Хранилката монтирайте пред прозореца, за да можете да се радвате на посещенията на песнопойците. Не се сърдете, че идват и си отиват без да се застояват. Избирайте храни, които не ги затрудняват или забавят. Това е за тяхна сигурност.