Това е достъпно, мобилно и възпроизводимо решение за отглеждане на култури в градовете

До 2050 г. се очаква глобалното търсене на храна при сегашните темпове на растеж на населението да бъде с 60-70% по-високо от днешното. Ще има недостиг на вода и обработваема земя и трябва да се справим с този проблем, преди да влезем в глобална хранителна криза.

Земеделието вече е застрашено от промените в климата. В някои региони явления, като повишаване на морското равнище, причиняват наводнения в плодородни земи, а времето затруднява отглеждането на култури в други райони.

За да се избегне сериозна хранителна криза, трябва да се търсят алтернативни решения за земеделето, като тази плаваща оранжерия. Тя може да даде време на природата да се възстанови, а на нас – да преминем към по-устойчиви навици.

Компаниите Studiomobile и Pnat са изобретили баржата Jellyfish (Медуза) - плаваща модулна оранжерия,

проектирана специално за крайбрежните общности

Тя може да помогне за отглеждането на култури, без да разчита на почвата, прясната вода и химическата енергия. Иновативната оранжерия използва слънчева енергия за пречистване на солена или замърсена вода. По периметъра са инсталирани 7 слънчеви обезсоляващи инсталации, които са способни да произвеждат 150 литра чиста прясна вода дневно от съществуващия резервоар, върху който оранжерията плава.

Простите материали, лесната настройка „направи си сам“ и евтината технология правят плаващата оранжерия достъпна за множество общности, които не разполагат с много пари. Модулът е с дървена основа с площ 70 квадратни метра. Тя плава върху 96 рециклирани пластмасови бъчви и поддържа стъклената оранжерия, където растат култури. В нея се използва

високоефективен метод за хидропонно отглеждане

който помага да се увеличат спестяванията на вода с до 70% спрямо традиционните хидропонни системи.

Модулният дизайн на баржата позволява да се увеличава или намалява мащабът и дори да се персонализира за различни цели, като плаващи ресторанти от фермата до трапезата, фермерски пазари или обществени градини, които да се движат между различни пунктове.
Тази осмоъгълна структура може да даде възможност на семейства и общности, живеещи в крайбрежните райони или в близост до водни обекти, да отглеждат собствена храна, без да се нуждаят от земеделска земя, докато изследователите търсят повече хибридни методи за производство на храни, като градските ферми на покриви.

„В бъдеще, когато може би значителна част от храната ни няма да се отглежда в почвата, тази баржа е привлекателен дизайн, който съчетава най-добрите подходи към производството на храни, създавайки възможно решение,

основано на възобновяема енергия

Това позволява на гражданите да се наслаждават на седмичния пазар, фермерите да разчитат на печеливш бизнес и създава устойчивост и социални иновации за общността“, обяснява екипът от дизайнери и учени, работещи върху Meduza.