От 15 ноември започнаха Коледните пости. Датата е една и съща и не се променя, за разлика от Великденските. Причината е, че те винаги са с продължителност 40 дни и свършват на Рождество Христово – 25 декември. Целта на поста е пречистване. Ако 40 дни ви се струват непосилна задача, може да се пости само първата и последната седмица от поста.

По време на Коледния пост са забранени всички храни с животински произход - месо, колбаси, млечни продукти, животински мазнини и т.н. Позволени са всякакви плодове и зеленчуци, варива - боб, леща, грах, нахут, ориз, картофи, булгур. Могат да се хапват и соеви продукти - соева кайма, тофу. Ядките са позволени, а също и пълнозърнестите храни. Морски дарове и риба може да се ядат почти през цялото време.
Постите са най-строги през първата седмица - 15-22 ноември и последните дни 20-24 декември, когато не се разрешава нищо с животински произход.

За онези от вас, които всяка година имат желание да постят, но се чудят какво ще ядат толкова време, ще покажем, че постната кухня е не по-малко богата. Освен традиционните безмесни гозби, които знае всяка домакиня, днес ще допълним списъка с нови, но не по-малко вкусни ястия.

Шарена боб чорба 

Продукти: 2 супени лъжици олио или зехтин, 1 голяма глава лук, 8 скилидки чесън, 1 голяма червена чушка, 1 люта чушка, сол, черен и червен пипер на вкус, 2 щипки млян кимион, ? чаена лъжичка сушен риган, 5 големи домата, 1 консерва пасирани домати, 1 литър зеленчуков бульон, 500 мл вода, по 1 малка консерва (200 г) черен, червен и бял боб, 1 малка консерва царевица

Приготвяне: Запържете лука заедно с чесъна, лютата и сладка чушка. Прибавете кимион, червен и черен пипер и сол на вкус и разбъркайте. По желание може да добавите и малко лют червен пипер.

Нарежете доматите на ситно и заедно с пасираните ги поставете в дълбока тенджера. Налейте бульона и водата. Прецедете трите вида боб и заедно с останалите продукти ги прибавете към бульона. Оставете ги да поврат за около 25 минути. Накрая прибавете прецедената царевица, сушения риган, наситнения кориандър. Гответе още 5 минути.

Хумус със сладки картофи 

Една чудесна разядка, към която няма как да останете безразлични. Ако намажете от вкусния хумус на филийка хляб, дори няма да имате нужда от основно ястие.

Продукти: 300 г батати, 1 супена лъжица лимонов сок (лайм), 2 скилидки чесън, 500 г нахут от консерва, 2 суп. лъж. тахан, 3 суп. лъж. зехтин, 1 люта чушка, 1 кафеена лъжичка сол, щипка кимион, щипка кориандър, 1 каф. лъж. чили.

Начин на приготвяне: Обелете сладките картофи и ги сварете. Оставете да се охладят.

Междувременно поставете останалите съставки в блендер или кухненски робот. Добавете изстиналите картофи, нарязани на парчета. Пасирайте в продължение на 1 минута. Оберете страните и пуснете за още една минута.

Сервирайте с чипс, тортийа или сухари.

Царевични хлебчета с маслини 

Продукти: 2 чаени чаши царевично брашно, 1 ч. ч. пшенично брашно, 1/3 ч. ч. захар, 1 щипка сол, 1 пакетче бакпулвер, 50 мл олио, 2 ч. чаши вода, 150 г маслини без костилка

Приготвяне: Смесете сухите съставки. За по-сигурно ги пресейте, за да се смесят добре. След това добавете олиото и водата. Омесете меко тесто.

Разстелете го с пръсти и прибавете към него маслините. Ако искате, можете предварително да ги нарежете, а можете и да ги оставите цели. Омесете тестото отново.

Разделете на малки късчета и оформете топки. Поставете ги в намазнена и набрашнена тава да втасат. След като удвоят размера си, поставете ги във фурната и печете на 200-220 градуса за около 30 минути.

Фокача с чубрица 

Супер вкусната италианска фокача сме я побългарили - както ние си обичаме. Една чудесна рецепта, подходяща за повод и без повод.

Продукти: 600 г брашно тип 500, 1 пакетче мая, 1 чаена лъжичка захар, 120 м вода, 80 мл олио, 1 ч.л. Сол 1 ч.л. чубрица.

Начин на приготвяне: Сложете маята с няколко лъжици брашно, захар и няколко лъжици вода в купа и оставете на топло, за да се активира.
Включете фурната да се загрява на около 40-50 градуса.

Когато маята е готова, започнете постепенно да добавяте брашното, като междувременно разбърквате. Солта се прибавя, когато цялото брашно е добавено в купата. Налейте останалата вода и олиото.

Оставете малко от мазнината за намазване на тавата и самата фокача.

Омесете меко тесто. Сложете го в купа или тава във фурната, за да втасва (това е най-бързият начин). Добре е отгоре да се поръси с брашно, за да не изсъхне във фурната.

Когато тестото втаса, го извадете, размесете още един път и го сложете в намазнена и набрашнена тава за печене. С пръсти направете дупки в тестото, като не стигате до дъното на фокачата. Намажете с олио и сложете по малко чубрица в дупките на фокачата. По желание можете да поръсите с едра сол.

Печете за 30 минути на 200 градуса. Проверявайте с клечка степента на готовност.

Салати

1. С картофи и печени чушки 

ПРОДУКТИ: 500 г картофи, 1 глава кромид лук, 8 печени чушки, 300 г сладка царевица, 2 супени лъжици олио, 2 суп.лъж. Оцет, 1 чаена лъжица сол, по 4 стръка магданоз и копър.

Начин на приготвяне: Картофите се обелват и нарязват на кубчета. Сваряват се в подсолена вода и се отцеждат.

Лукът се нарязва на шайби, а печените чушки - на парчета.
Картофите, заедно с лука, чушките и царевицата, се прехвърлят в дълбока купа. Подправете с олио, оцет и сол.

Салатата се поръсва с нарязани на ситно копър и магданоз.

2. С булгур 

Продукти: 500 г булгур, 1 глава кромид лук, 1 голяма краставица, 2 червени чушки, 2 стръка магданоз, 4-5 супени лъжици зехтин, 1 домат, сол и черен пипер на вкус

Приготвяне: Сварете булгура в подсолена вода. След като е готов, прехвърлете го в гевгир и го оставете да се отцеди хубаво.

Нарежете на ситно всички зеленчуци и магданоза. Прибавете ги към булгура. Полейте със зехтина и разбъркайте. Подправете със солта и черния пипер и отново разбъркайте добре. Всички продукти трябва да се смесят.

Сервирайте салатата охладена.

Бобени кюфтета 

Продукти: 1 голяма консерва боб, 2 големи моркова, 2 скилидки чесън, 1 връзка пресен лук, 100 г галета или натрошен стар хляб, 1 и 1/2 ч.л. кимион, зехтин, черен пипер, сол, 1/2 връзка магданоз.

Приготвяне: Морковите се обелват и настъргват на едро ренде, след което се задушават в малко зехтин, докато омекнат. Когато са готови, прибавете към тях и нарязания на ситно лук. Отцедете боба и го пасирайте в блендер. След като се получи гладко пюре, може да го прехвърлите в голяма купа.

Прибавете галетата, морковите и лука, смачкания чесън, подправките и нарязания магданоз. Разбъркайте добре сместа, покрийте с фолио и оставете за 30 мин. в хладилника да се стегне.

След това оформете кюфтета и ги подредете в намазана със зехтин и покрита с пергаментова хартия тава. Върху всяко кюфте капнете по 2-3 капки зехтин. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност (около 20 минути).

Лазаня с доматен сос и подправки 

Продукти: 1 пакет кори за лазаня, 1 глава лук, 1 голяма консерва белени домати, 1 чаена чаша доматено пюре, 2 скилидки чесън, 2 щипки сушен босилек, 1 щипка сол, 1 щипка черен пипер, 2 стръка пресен магданоз

Приготвяне: Загрейте зехтина на средно силен котлон. Запържете в него смачкания чесън. Добавете лука и разбъркайте за няколко минути. След като се разнесе ухание от тигана, добавете и доматите и пюрето. Овкусете с подправките. Похлупете и оставете да къкри на тих огън, докато се сгъсти.

Отделно в дълбока тенджера кипнете вода. В нея потопете корите за лазанята за кратко. Отцедете ги и ги оставете настрана. След като сосът е готов, подредете в тавичка за печене ред кори, ред сос и така, докато продуктите свършат.

Печете лазанята, увита с фолио, в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Задушени тиквички с патладжан и гъби 

Продукти: 2 тиквички, 3-4 червени чушки, 1 средно голям патладжан, 150 г гъби, 2 домата, 1 глава лук, 4-5 супени лъжици зехтин, 150 мл вода, 1/2 чаена лъжичка сол

Приготвяне: Почистете и нарежете зеленчуците. Тиквичките, патладжана и доматите нарежете на кръгчета, а чушките - на жулиени. Гъбите можете да оставите цели или да ги нарежете на филии.
Загрейте мазнината на средна температура. Запържете в нея лука, докато стане прозрачен, и добавете чушките. Продължете да задушавате още няколко минути.

Прибавете тиквичките, патладжаните и гъбите. Оставете ястието да се готви още около 15 минути, като разбърквате постоянно. Накрая добавете доматите. Залейте зеленчуците с водата и посолете.

Похлупете с капак и задушавайте, докато заври. 20-25 минути след като ястието е завряло, би трябвало да е готово.

Ананасов кейк 

Продукти: 2 чаени чаши брашно с набухвател, 1 ч. чаша захар, 450 г компот от ананас.

Начин на приготвяне: Парченцата ананас нарежете на много ситно. В купа смесете брашното, захарта, парченцата ананас и сока от консервата. Разбъркайте всичко много добре. Прехвърлете във форма за торта, застлана с хартия за печене. Печете в загрята до 180 С фурна около 40 минути.