Есента е към края си и съвсем скоро ще ни обземе предколедна треска. Магазините вече започнаха да преобразяват витрините си, появяват се типично сезонните коледни звезди, гаутерии, малки борчета и т.н.

Впечатление обаче още правят декоративните зеленчуци.
Пищни и ярки, розетките на декоративната брасика ще украсяват цветната леха през цялата зима. Тя може да се отглежда без проблем и в контейнер. И, ако доскоро единствено зелето се славеше и с декоративни сортове, било то в саксия или в букет, то все по-възможно е да се сдобием и с красив кейл.

Към декоративните зеленчуци с пълна сила от няколко години се присъединиха и всевъзможни сортове люти чушлета.

Жълти, оранжеви, лилави, червени, дори черни, едри, дребни, тънички, дебелички. Важно е да отбележим, че повечето от тях съвсем спокойно ще презимуват в хладно помещение с малко грижи. Очаквайте „дърво“ с много чушчици, ако се справите успешно.

Чери доматчетата с компактна форма на растенията или с каскадни наклонности са поредният зарзават за декоративната градинка, който може да оцелее през зимата, ако се прибере на топло.

Дотук изброените зеленчуци, освен че са красиви и интересни, са подходящи и за хапване. Друг е въпросът какъв е вкусът им, но със сигурност са безопасни.

Кои солануми не се ядат

В семейството на „нощните сенки“, както често наричат растението, са поместени множество зеленчуци с богата хранителна стойност и отлични вкусови качества. Тук са картофите, доматите, патладжаните и др. Но не са малко и чисто украсните култури, чийто плодове не бива да се похапват въпреки привлекателния им външен вид. Високото съдържание на соланин може да доведе до нежелани последици.
Най-често срещани орнаментни представители в търговската мрежа са Solanum capsicastrum или Solanum pseudocapsicum, наричани още просто солануми, зимна череша или декоративен домат. Плодчетата са оранжеви, с форма на малко доматче и са пълни със семенца. Поглъщането им не е фатално за хора, но предизвиква стомашни проблеми, повръщане, диария и др. По-сериозни последици се наблюдават при домашни любимци.

Отглеждат се лесно в саксия

Зимните череши или „домати“ у нас се отглеждат само в саксия. В търговската мрежа се предлагат през преходния период между есента и зимата и на цена около десетина лева.

В общи линии растението внася жизнерадостна нотка заради веселия си външен вид. Изисква ярка светлина, за да може да цъфти по-продължително време. Поливките трябва да са редовни, защото в противен случай страда и го показва с пожълтяване на листа, окапване на цветове и плодчета, загниване и т.н.

Торене през студената част от годината не е необходимо.

Страдат от същите врагове

Декоративните солануми, като типични представители на семейството, се нападат от същите неприятели, както промишлените си братовчеди. По отношение на болестите също не са имунизирани.
Напълно възможно е да се сдобиете освен с интересно растение и с белокрилка, въшки, акари, трипс и други натрапници. Имайте предвид, че контролът в оранжерийте за производство и цветарските магазини в повечето случаи е на високо ниво. Никой производител или специализиран търговец няма да рискува да зарази стоката си.

Гадинките сега се прибират от полето, а какво по-хубаво място за зимуване от някоя саксия до парното?

От патогените в домашни условия най-опасна е маната.