Зеленчукът е подходящ за свежа консумация, ястия, туршии

Целината е зеленчук, който намира различни приложения в домакинството. Може да се използва за храна както в свежо състояние, така и в ястия или при приготвянето на туршии.

У нас в любителските градини се отглежда най-вече кореноплодна целина, но в последните години придобиват популярност и останалите видове.

Разновидности:

* Листна целина – използват се само листата, растението няма кореноплод.

* Кореноплодна – образува добре оформен кореноплод, но листата също се използват.

* Дръжкова – формира дебели, удължени и плътни дръжки.

Има и сортове, които са комбинация между листна и дръжкова целина.

Целината не е трудна за отглеждане, но и тя си има своите тънкости. Трябва да знаете, че растенето е двугодишно. През първата година образува листа и кореноплод, а през втората – цветоносно стъбло и семена.

Акценти при отглеждането:

* Целината е студоустойчиво растение, но за да поникнат семената, те се нуждаят по-висока температура.

* Изисква добро напояване. При ниска влажност растежът се забавя, листата загрубяват, стават податливи на заболяване (листен пригор).

* Взискателна е към почвата и хранителните вещества.

* Не понася торене с пресен оборски тор, но може да се внесе през есента с дълбоката оран.

* Отглежда се чрез разсад, който се получава в парници или в открити лехи.

* Растението има дълъг вегетационен период. От сеитбата на семената до разсаждането им са необходими 70 дни.

Оптималният срок за сеитба е 15-20 март за листната и кореноплодната, а за дръжковата - през февруари или март за лятна или есенна консумация