Незаменим източник на витамини и антиоксиданти от есента до пролетта

Лангюр, лангер, люто … не едно наименование има резливата и естествено газирана плодна напитка, позната из Родопите. Във всяко село рецептата на елексира е различна и се предава по наследство. Но в основата си представлява сок от плодове, предимно диворастящи – кисели ябълки, шипки, круши, джанки, глог, дренки, червени боровинки, арония и други, извлечен по студен начин чрез накисване във вода.
Може да се използва един вид плод или комбинации от плодове. Когато те престоят накиснати във вода дълго време, се получава естествена ферментация. Напитката е не само утоляваща жаждата и приятна, богата е на витамини, затова е извор на родопско здраве. Пие се от ранна есен до късна пролет.

Как се прави

Плодовете се събират и завързват в марля, за да не плуват. По-големите – ябълки, дюли и круши, се нарязват на половинки или четвъртинки. Завързват се и се пускат в бидон пълен с преварена и изстудена вода – съотношението вода-плод е 2:1 или 3:1.
В някои краища затискат тензуха с плодовете, за да не изплува над повърхността на водата. Напитката престоява около 20 дни преди да се пие, като е добре да се претака. Не се добавят захар, консерванти или подправки. Все пак, някои местни рецепти не изключват захарта.
 

Тайната да не вкисне

Това е най-съществената и тайнствена част от оригиналното люто, за да може да се запази дълго за консумация. Отново се използва това, което е дала природата - вишневи листа, синап, синапово семе, клони от повет.

 Клоните от повета – плевелен храст, познат и като повой, се правят на венец като се слага един на дъното на бидона или пък най-отгоре. Редовно всеки ден се разбърква течността или се претака.

Най-малко десет дни са нужни лангерът да стане готов за пиене.

Доливаш и сипваш

Бидонът се държи в студено помещение. Преди човек да си сипе, долива толкова вода, колкото сок ще си налее – т.е. предварително пълни каната или чашата с чешмяна вода, с която отива до бидона. По този начин семейството си осигурява домашно приготвена напитка за цялата зима.

Имайте предвид, че напитката постепенно се „изтощава“. Сами сроде вкуса си ще трябва да прецените кога да се спре с доливането на вода.