Избор за тези, които обичат нещо набързо

Често се случва почти да няма време за готвене, но все пак искате да ядете вкусна храна. Понякога в тази ситуация има изкушение по някакъв начин да се опрости рецептата, да се пропуснат някои стъпки или да се намали времето за обработка. Резултатът от подобни „шмекерии" не е толкова лош, но изобщо не е толкова вкусен, колкото би могъл да бъде.

Ако искате да ядете възможно най-скоро, няма смисъл да избирате сложна рецепта и по някакъв начин да я опростите. Има различни ястия, които могат да бъдат приготвени за максимум половин час и без изобщо да се жертва вкусът. Събрахме няколко такива рецепти.

1. Паста с бекон и зелен грах 

Едва ли ще изненадаме някой, ако започнем колекцията си точно с тази рецепта. Всеки знае принципа: ако искате да ядете бързо, гответе паста. Умишлено избрахме рецепта, която не е от най-популярните, но тъй като е много вкусна, лесна за изпълнение и бърза за приготвяне е добре да си я запазите за бързи вечери.

Продукти: 200 г паста пене, 100 г бекон, 100 г зелен грах, 50 г сирене, 2 скилидки чесън, 5 стръка магданоз, зехтин за пържене.

Нарежете бекона напречно на ленти с ширина 1 сантиметър. Запържете 4 минути, може малко повече или малко по-малко, в зависимост от това колко изпържен искате да е беконът. Смачкайте чесъна с плоската част на ножа, добавете го към бекона и запържете още минута. Добавете пресния или замразен грах и запържете още една минута.

През това време пригответе пастата, варете няколко минути по-малко от това, което е написано на опаковката, без да изливате цялата вода.

Добавете макароните и натрошеното сирене в тигана с бекона. Сипете половин чаша от водата, в която са се варили макароните и загрейте всичко заедно за няколко минути.
Поръсете с магданоз и сервирайте.

2. Пилешки дроб със сметана 

Пилешкият дроб е може би една от най-бързо приготвящите се храни, така че ще готвим от него. Освен това е много по-крехък от телешкия и няма толкова натрапчив вкус.

Продукти: 400 г пилешки черен дроб, 1 глава лук, половин чаша вода, 4 суп. лъж. гъста заквасена сметана, 2 суп. лъж. брашно, сол, черен пипер, растително масло за пържене.

Нарежете лука на полумесеци и запържете за 3-4 минути, докато омекне. Почистете черния дроб от жилките и го нарежете на кубчета. Подправете със сол, черен пипер, оваляйте парчетата в брашно и запържете отделно от лука на доста силен огън до златистокафяво.

Прибавете лука към черния дроб, добавете вода, оставете да заври и намалете котлона. Добавете 3 супени лъжици заквасена сметана, разбъркайте, оставете да къкри 5 минути. В края добавете още една лъжица заквасена сметана и разбъркайте.
Най-добрата гарнитура за това ястие е картофеното пюре.

3. Треска по полски 

Има, разбира се, изключения, но повечето рибни ястия се приготвят много бързо, без мариноване или задушаване в продължение на няколко часа. Има много рецепти, които биха били подходящи за тази колекция, но треската по полски си остава неувяхваща класика.

Продукти: половин килограм филе от треска (или друга бяла риба), 4 яйца, 90 г масло, 50 г зелен лук, 50 г копър, една глава лук, дафинов лист, бахар.

Сварете твърдо яйцата и нарежете рибното филе на порции с ширина около 5 сантиметра. Поставете лука, дафиновия лист, бахара и стръковете копър в тенджера и варете 5 минути. Прибавете треската в тенджера, гответе още 7 минути и я извадете.

През това време нарежете яйцата на ситно, докато станат на трохи. Нарежете и зелените подправки възможно най-ситно. Може да смелите с блендер, ще стане още по-бързо.

Разтопете маслото, добавете яйцата и ги запържете за 2 минути. Добавете зелените подправки и продължете да пържите още 2 минути.

От тенджерата с рибата сипете 5 супени лъжици бульон в яйцата. Намалете котлона до средна степан, добавете сол и изчакайте да изври половината течност.
За сервиране, поставете рибата в чиния и полейте със соса.

4. Шишчета от пъстърва с тиквички 

Ето още една риба, този път червена. Тази рецепта ще ви помогне да добавите разнообразие към вашите „бързи рецепти".

Продукти: 2 пържоли от пъстърва или друга червена риба, дървени шишчета, лимон, млада тиквичка, 1 суп. лъж. мед, 2 суп. лъж. зехтин, червен пипер, чили, сол и билки на вкус.

Накиснете шишчетата в студена вода, за да не изгорят по-късно. Загрейте фурната на 180 градуса.
Почистете рибните пържоли от кости, отстранете кожата, а месото нарежете на кубчета около 2 сантиметра. Нарежете лимона на филийки.

Нарежете тиквичките на половин пръстени с дебелина един и половина сантиметра. Ако бързате, дори не е необходимо да белите младия зеленчук.

За соса смесете зехтина, меда, сока от останалия лимон, червения пипер, чилито, солта и любимите ви билки.

Нанижете тиквичките, пъстървата и резените лимон на шишчетата. Намажете получените шишове обилно със сос от всички страни. Поставете ги върху хартия за печене и сложете във фурната за 7 минути.

5. Пиле в сметанов сос от ядки 

Обичаме пилето главно заради неговата „гъвкавост". Можете да го използвате, за сложно празнично ястие или обикновена вечеря след работен ден. Е, най-бързите ястия обикновено се приготвят от пилешки гърди.

Ще ни трябват: 400 г пилешко филе, 100 мл сметана 20% масленост, 50 мл сухо бяло вино, 1/3 праз, скилидка чесън, 40 г ядки, 2 стръка мащерка, сол, черен пипер, растително масло за пържене.

Нарежете пилешкото филе на филийки около 5 сантиметра, посолете и поръсете с черен пипер. Запържете за по 2-3 минути от всяка страна до златисто, прехвърлете в чиния.

Нарежете праза на колелца. Добавете олио в тигана и го запържете за около 4 минути. Накрая добавете ситно нарязания чесън.

Вземете шепа ядки по ваш вкус, сложете ги в торбичка, завържете ги и ги начукайте добре с точилка. Така бързо ще получите парчета с желания размер, освен това не се налага да мием блендера.

Добавете ядките към праза и запържете за 1 минута. Сипете виното, добавете мащерката и изчакайте течността да изври наполовина.

Налива се сметаната, загрява се почти до кипване и към соса се добавя пилето. Подправете със сол и черен пипер на вкус и оставете да къкри на тих огън 7-8 минути.

6. Пилешки шницели, панирани с хляб 

За тези, на които вече са им омръзнали различните варианти на пиле със сметана, избрахме още едно бързо и лесно ястие от пилешки гърди. Този път ще изпържим пилето, а нестандартната панировка ще направи ястието ни интересно и оригинално.

Ще ни трябват: 1 пилешко филе, половин хляб, яйце, 2 суп. лъж. брашно, червен пипер, индийско орехче, розмарин, сол, черен пипер, олио за пържене.

Нарежете пилешкото филе на филийки. Покрийте парчетата филе със стреч-фолио и ги начукайте, така че да станат възможно най-тънки.
Сипете брашното в чиния, добавете 2-3 щипки сол, черен пипер и подправки. Счупете яйцето и разбъркайте. Нарежете хляба на кубчета около 1 сантиметър.

Оваляйте пилето в брашно, след което го потопете в яйцето. Върху фолиото поставете част от нарязания хляб, отгоре поставете парче пиле и отгоре отново кубчета хляб. Покрийте шницела със стреч и го натиснете с ръка.

На средна степен на котлона шницелите се запържват за 1 минута без капак, след което се захлупват и се пържат още 5 минути. Обърнете шницела и повторете.
Това е всичко, обилната и вкусна вечеря е готова.

7. Свинско в сладко-кисел сос 

Ориенталските рецепти са просто незаменими за тези, които ценят бързото готвене. Повечето азиатски ястия се приготвят по принципа нарежи-пържи-яж.

Ще ни трябват: 500 г свинско филе, 2 чушки, 2 моркова, кубче джинджифил 1х1 см, 2 скилидки чесън, лют червен пипер, 2 суп. лъж. тръстикова захар, 1 суп. лъж. царевично нишесте, 4 суп. лъж. соев сос, 4 суп. лъж. сусамово масло, 4 суп. лъж. оризов оцет, сусам и зелен лук за сервиране.

Нарежете чушките на 2-сантиметрови парчета с произволна форма. Нарежете морковите на тънки кръгчета, а джинджифила и чесъна - на тънки филийки.
Загрейте олио в уок или дълбок тиган на висока температура, за предпочитане сусамово олио. Слагат се чушките и се пържат до потъмняване на корите и след това се изваждат.

Поставете морковите в уока, запържете за 2-3 минути, добавете джинджифила и чесъна и запържете за още 2 минути. Добавете към чушките.

Нарежете свинското на кубчета, прибавете го в уока и запържете до златистокафяво, за около 5 минути. Добавете нарязаните кръгчета люта чушка, запържете още няколко минути и върнете всички зеленчуци обратно в уока.

За соса смесете тръстикова захар, царевично нишесте, по 4 супени лъжици оризов оцет, сусамово масло и соев сос. Всичко се разбърква добре и се добавя 110 мл вода. Разбърква се отново.

Сипете соса в уока на три пъти, като разбърквате старателно всеки път. Когато всички парчета месо и зеленчуци се намажат равномерно със соса, нашето свинско по китайски е готово. Най-добре се сервира с бял ориз.