Вкусните и крехки домашни кюфтета задължително трябва да се приготвят със сос. Освен това, можете да го предлагате по различни начини - да го сервирате към готовото ястие или да задушите кюфтенцата директно в него. И двата са много вкусни, така че изберете според ситуацията. Ние ви предлагаме няколко добри рецепти!

1. Доматено-сметанов 

Класическият сос с лека киселинност е много апетитен и вкусен.

Ще ви трябват: 1,5 ч. чаши вода, 1 суп. лъж. доматено пюре, 1 суп. лъж. сметана, 1 суп. лъж. брашно, 2 дафинови листа, подправки.

Приготвяне: Смесете чаша вода и доматеното пюре, добавете дафиновия лист. Изчакайте да заври и оставете да къкри 10 минути. Смесете сметаната, брашното и останалата вода. Прибавете към доматите и оставете соса да къкри около 10 минути. Подправете на вкус.

2. С бульон 

Познат вкус, защото почти същият сос ни сервираха в ученическите столове.

Ще ви трябват: 1 глава лук, 1 морков, 1 суп. лъж. доматено пюре, 200 мл бульон, 2 суп. лъж. сметана, 1 суп. лъж. брашно, подправки.

Начин на приготвяне: Лукът се нарязва на ситно, морковите се настъргват и се запържват за 7-10 минути, докато омекнат. Добавете бульона, доматеното пюре, сметаната и подправките. Сосът се оставя да къкри 15-20 минути на тих огън, добавя се брашното и се оставя още 2-3 минути.

3. Лучен 

Получава се толкова нежен и ароматен, че ще се хареса дори на тези, които не обичат много лука.

Ще ви трябват: 300 г лук, 50 г масло, 100 г сметана, 1 суп. лъж. брашно, 1 ч. лъж. червен пипер, подправки.

Начин на приготвяне: Лукът се нарязва и се запържва в маслото до златисто. Добавете брашното и подправките, разбъркайте. Залейте с 1 чаша вода, изчакайте да заври и добавете сметаната. Оставете соса да къкри още 2-3 минути.

4. С лук и моркови 

Ако желаете, добавете малко нарязани зелени подправки в края на готвенето.

Необходими са ви: 1 глава лук, 1 морков, 2 скилидки чесън, 250 г сметана, 2 суп. лъж. доматено пюре, 3 суп. лъж. кетчуп.

Начин на приготвяне: Нарежете лука и морковите, запържете ги до златисто. Смесете доматеното пюре, сметаната, кетчупа и подправките. Добавете ги към зеленчуците и оставете да се готви няколко минути. Добавете чесъна и оставете соса да къкри още няколко минути.

5. Гъбен 

Ако искате да направите соса по-рядък, добавете още една чаша вода.

Необходими са ви: 400 г гъби, 1 глава лук, 1 ч.лъж. брашно, 4 суп. лъж. сметана, подправки.

Начин на приготвяне: Лукът се нарязва и запържва до златисто, добавят се нарязаните гъби и се пържат 7-10 минути, докато влагата се изпари. Брашното се разбърква в 150 мл вода, изсипва се при гъбите и се подправя. Изчакайте соса да заври, оставете да къкри 3-4 минути и добавете сметаната. Задушете всичко заедно още няколко минути.

6. Сметанов 

Невероятно нежен, особено подходящ за детско меню.

Необходими са ви: 1/2 чаена чаша сметана, 1 суп. лъж. масло, 1 суп. лъж. брашно, 1/2 ч. чаша вода, подправки.

Начин на приготвяне: Брашното се запържва в маслото до златисто, като се разбърква. Добавете сметаната, водата и подправките. Разбъркайте добре, така че да няма бучки, и оставете да къкри за 2-3 минути, докато се сгъсти.

7. Зеленчуков 

Много добър и универсален зеленчуков сос за всички поводи.

Ще ви трябват: 1 глава лилав лук, 3 скилидки чесън, 1 морков, 1 домат, 1 чушка, 1 стрък целина, 1 ч. лъж. куркума, подправки, 1 суп. лъж. брашно, 500 мл вода.

Начин на приготвяне: Всички зеленчуци се нарязват на ситно. Запържете малко лука, добавете морковите с черния пипер и целината и запържете още няколко минути. Добавете доматите, чесъна и подправките и оставете да къкри още 2 минути. Разтворете брашното във вода, изсипете го при зеленчуците, разбъркайте и оставете да къкри до сгъстяване.

8. Доматен 

Този сос, с лек доматен аромат, върви добре с различни месни ястия.

Ще ви трябват: 1 глава лук, 3 суп. лъж. сметана, 200 мл доматен сок, подправки.

Начин на приготвяне: Лукът се нарязва на ситно и се запържва до златисто. Добавете заквасената сметана и разбъркайте, докато се сгъсти. Добавете доматения сок и подправките и оставете соса да къкри още 3-4 минути.

9. Със заквасена сметана 

За тази рецепта е по-добре да използвате пълномаслена заквасена сметана.

Ще ви трябва: 1 чаша заквасена сметана, 1 чаша бульон, 70 г масло, 2 супени лъжици. брашно, 2 скилидки чесън, подправки.

Начин на приготвяне: Брашното се запържва леко в маслото, добавя се сметаната и се разбърква. Загрейте малко и добавете бульона и подправките. Задушете още няколко минути. Прибавете наситнения чесън и оставете да къкри още 1 минута.

10. Сос от домати и босилек 

Допълнително можете да добавите малко настъргана моцарела или пармезан.

Необходими са ви: 2 глави лук, 2 моркова, 1 кг домати, 1 връзка босилек, подправки.

Начин на приготвяне: Обелете и нарежете доматите с помощта на блендер или месомелачка. Лукът се нарязва на ситно, морковите се настъргват и се запържват за 7-10 минути. Сипете доматите, добавете наситнения босилек и подправките, оставете да заври и оставете соса да къкри още 10 минути на тих огън.